Нова година иде със звездопад - сега е времето за желания!

1
Наблюдаваме Вълча Луна на 28 януари
Наблюдаваме Вълча Луна на 28 януари

Наблюдаваме Вълча Луна на 28 януари 

Новата година започва с пик на метеорния поток Квадрантиди в събота вечер до ранната неделна сутрин. Въпреки че може да е един от най-силните за годината, ярката намаляваща луна вероятно ще ограничи броя на видимите метеори, информира Си Ен Ен, предаде Actualno.

Също така е трудно да се наблюдава поради суровото януарско време и краткия връх от около шест часа. Най-добре ще се гледа в Северното полукълбо между 2 часа сутринта. местно време и изгрев слънце.

Обикновено се наблюдават 50 до 100 метеора на час, особено в селските райони. Докато ярката луна ще намали това число, може да успеете да видите повече метеори, ако небето е ясно във вашия район.

Ако името на метеорния поток звучи странно, вероятно е, защото не звучи сякаш е свързано със съзвездие, подобно на други метеорни потоци. Това е така, защото едноименното съзвездие Квадрантидите вече не съществува, поне не като признато съзвездие.

Съзвездието Quadrans Muralis, за първи път е наблюдавано и отбелязано през 1795 г. между Воловар и Дракон, вече не е включено в списъка на съвременните съзвездия на Международния астрономически съюз, тъй като се счита за остаряло.

Подобно на Метеорния поток на Джеминидите, Квадрантидът идва от мистериозен астероид или "скална комета", а не от ледена комета, което е необичайно. Този конкретен астероид е 2003 EH1, което отнема 5,52 години, за да обиколи веднъж слънцето.

Краткият пик на дъжда се дължи само на малък поток от частици, взаимодействащи с нашата атмосфера и потокът се появява под перпендикулярен ъгъл. Всяка година Земята преминава през тази остатъчна пътека за кратко.

Ако живеете в градска зона, може да искате да шофирате някъде, което не е изпълнено с градски светлини, които пречат на гледката ви. Ако успеете да намерите зона, която не е засегната от светлинно замърсяване, метеорите могат да се виждат на всеки две минути от нощта до зори.

Квадрантидите започват първия от 12 метеорни потока през 2021 година.

Типично за нормална година, 2021 г. ще има 12 пълнолуния. (Миналата 2020 година имаше 13 пълнолуния, две от които бяха през октомври.)

Ето всички пълнолуния и техните имена, които се случват тази година:

28 януари - Вълча Луна

27 февруари - Снежна Луна

28 март - Червива Луна

26 април - Розова Луна

26 май - Цветна Луна

24 юни - Ягодова Луна

23 юли – Еленова Луна

22 август - Есетрова Луна

20 септември – Луна на реколтата

20 октомври - Луна на ловеца

19 ноември - Боброва Луна

18 декември - Студена Луна

Тази година ще има две слънчеви затъмнения и две лунни затъмнения.

Пълно лунно затъмнение ще настъпи на 26 май, най-добре видимо в Западна Северна Америка и Хавай от 4:46 сутринта. до 9:51 ч.

На 10 юни ще се случи пръстеновидно слънчево затъмнение. Слънцето няма да бъде напълно блокирано от Луната, така че не забравяйте да носите очила за затъмнение, за да видите това събитие безопасно.

На 19 ноември ще видим частично лунно затъмнение.

И годината завършва с пълно слънчево затъмнение на 4 декември. Ще може да се наблюдава от Фолклендските острови, южния край на Африка, Антарктида и югоизточна Австралия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари