Нов завод за автомобилни части ще осигури 400 работни места в Русе

3
Предприятието GEBAUER & GRILLER GROUP ще инвестира близо 60 милиона лева
Предприятието GEBAUER & GRILLER GROUP ще инвестира близо 60 милиона лева Снимка: Министерство на икономиката

Предприятието GEBAUER & GRILLER GROUP ще инвестира близо 60 милиона лева

В нови производствени мощности в Русе ще инвестира глобален производител на високотехнологични, критични компоненти за автомобилни и индустриални приложения. GEBAUER & GRILLER GROUP е със седалище във Виена и ще работи като доставчик за баварската аутомотив индустрия. Планираната инвестиция възлиза на близо 60 млн. лв. (29 млн. евро) като се очаква постепенно да бъдат разкрити около 400 нови работни места.

Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов с д‐р Матиас Хорнеман – вицепрезидент на компанията и Арно Хаселхорст - изпълнителния директор на GG Group. На нея присъстваха още Златомира Стефанова, заместник-кмет „Икономика и международно сътрудничество“, Община Русе и търговският представител на България в Бавария Стефан Йонков.

Министър Богданов подчерта, че автомобилната индустрия е една от най-бързо растящите в страната и е сред приоритетните за привличане на инвестиции. Той изтъкна, че над 90% от произведените в Европа автомобили използват критични компоненти, произведени в България, като все повече компании преориентират фокуса си на производство към компоненти за електрически автомобили.

„В резултат на многоетапен процес беше взето решение за изграждане на първоначален завод с площ 13 000 m² в Русе, чиято първа копка ще бъде направена през настоящата година. Завършването на новия завод и стартирането на предсерийното производство е планирано за лятото на 2024 г., а стартирането на серийното производство - за лятото на 2025 г. В дългосрочен план планираме обем на инвестициите от 29 млн. евро тук, в рамките на следващите 5 години и постепенно увеличаване на броя на пряко заетите до около 400 и около 100 непреки служители", представи официално решението на компанията Арно Хаселхорст, главен изпълнителен директор на GG Group.

Още от самото начало новият завод ще има ясен фокус върху продукти за електромобилност за известни европейски производители на автомобили. Компанията планира да произвежда у нас високотехнологични компоненти за електромобилите на баварски концерн, стана ясно още на срещата.

„За да използваме пазарния си потенциал и по този начин да продължим да инвестираме в бъдещи технологии в дългосрочен план, е възможно разширяване и в други сегменти“, изтъкна от своя страна д‐р Матиас Хорнеман, вицепрезидент на компанията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 19
    9
    Мара
    Не е “Малката Виена”, а е “Малкият Чернобил”- но на кого му пука! Русенци свикнаха да живеят в мръсотията и безобразията не ги дразнят, не им правят впечатление.
  • 16
    8
    ЗАКРИВАЙ
    Ivo, какви софтуерни компании бе? Софтуерните специалисти в Русе избягаха извън града, други в момента се ориентират към трайно преселване (аз съм един от тях). За какво да изкарваме хубави пари и да си чупим колите по разкопаните улици? За какво да изкарваме хубави пари и да дишаме прахоляка от изкопите, да дишаме отровите от заводите, да ни ядат комарите, да ни будят по средата на нощта пистови мотори? Кое би ме накарало да си променя решението да изнеса цялата си фамилия от кочината сътворена от Милков и Стоилов? При Стоилов още се заканихме, ама при Пенчо вече окончателно финализираме. Адиос! И ще има доста да чакате софтуерни компании. Как си представяте хората с избор да работят откъдето искат, да живеят в Русе и да си отглеждат децата в подобна канцерогенна среда? Пенчо буквално закри малката Виена. Срам ме е, че гласувах за него, но просто нямаше друг. На следващите избори задкулисието пак ще нагласи нещата и ще има един избор.
  • 12
    7
    тоди
    Критични компоненти - критично замърсяване!
  • 18
    6
    Ivo
    Защо все такива фабрики,откривате в Русе?Мизерни и мръсни,замьрсяват вьздуха,убиват хората,льжат и мамят,поканете, софтуерни компании, музикални компании,открийте частни училища,колежи, болници,,,откъде ги намирате тезиидиоти????
  • 19
    5
    Хасково
    Те и в Хасково откриха Язаки и лев не дават, постоянно напускащи работници и реване от страна на ръководството че нямало работна ръка.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари