Нов сорт домати ще забави стареенето

0
Отгледаха нов сорт трансгенни домати, чиято сърцевина съдържа голямо количество ресвератрол – мощен антиоксидант от червеното вино
Отгледаха нов сорт трансгенни домати, чиято сърцевина съдържа голямо количество ресвератрол – мощен антиоксидант от червеното вино

Британски генетици отгледаха нов сорт трансгенни домати, чиято сърцевина съдържа голямо количество ресвератрол – мощен антиоксидант от червеното вино, способен да забави стареенето и развитието на Алцхаймер, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature Communications.

"Важните за медицината растения често трудно се отглеждат и те обикновено изискват много дълго време, за да произведат необходимите ни вещества. Нашето изследване ни дава фантастична по своите възможности платформа за бързо производство на тези полезни вещества в домати. Те могат да се извличат директно от сока на тези домати", казва Ян Чжан от центъра "Джон Инес" в Норуик, Великобритания.

Чжан и колегите му направили първата крачка към производство на най-важните биохимикали и лекарства с помощта на обикновени културни растения, като изучили работата на един от гените на Arabidopsis thaliana – див родственик на зелето, който учените използват като растителен аналог на лабораторните мишки.

В генома на това растение, както разказват учените, се съдържа генът AtMYB12, съдържащ инструкции по събиране на белтъка, който управлява колко вещества, "свързани" с него, ще събират клетките на растенията.

Авторите на статията присадили този участък от ДНК в генома на обикновени домати и ги модифицирали по такъв начин, че той да стимулира клетките на плодовете да произвеждат две полезни вещества – антиоксидантите ресвератрол и генистеин. Тези две вещества се срещат в гроздето и фасула, от ДНК на които учените извлекли гените, отговарящи за техния синтез, и ги пренесли в генома на доматите.

Както показали първите експерименти с подобни ГМО домати, те са способни да произвеждат лекарства в промишлени количества – например в един домат се съдържал толкова ресвератрол, колкото има в 50 бутилки червено вино, и толкова генистеин, колкото се съдържа в 2,5 кг боб.

Такъв голям успех според Чжан говори, че подобна методика може да се използва и за производството на други растителни компоненти на лекарства, които днес са много скъпи поради проблема с отглеждането на суровини.

Подобни "лекарствени ГМО" може да се използват по предписание както просто за да се ядат, така и да се извличат от тях активните вещества, заключават учените, цитирани от РИА Новости.

Източник: actualno
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари