Нов скок в цените на горивата

0
С над 30 стотинки са поскъпнали бензинът и дизелът от началото на годината
С над 30 стотинки са поскъпнали бензинът и дизелът от началото на годината

С над 30 стотинки са поскъпнали бензинът и дизелът от началото на годината

Пореден скок регистрираха цените на горивата от началото на месеца. Движението нагоре е и при трите типа горива - бензин, дизел и газ. През юни поскъпването на бензина и дизела е с около 2 до 5 стотинки на литър, показва проверката на "Марица". При синьото гориво скокът е с около 2 стотинки.

Справка в най-голямата база данни за търговия на горива на дребно показва, че към момента цените на горивата са изравнени с тези отпреди 16 месеца - в средата на март 2020 година, дни преди да бъде обявено извънредното положение в страната, и да влязат в сила първите епидемиологични мерки. Средната цена на бензина А95 в момента е 2,11 лева, колкото е бил и на 13 март миналата година. Подобна е ситуацията и при дизеловото автомобилно гориво.

При природния газ обаче има много по-сериозен скок. На 13 март 2020 година, в деня на обявяване на извънредно положение в страната, средната национална цена на синьото гориво е била около 0,96 лв за литър. Днес тя е около 1,03 лева, като в различни части на страната стига до 1,07 лева.

Проверка показва, че за от началото на годината бензин и дизел са поскъпнали с над 30 стотинки за литър, а пропан-бутанът е скочил с цели 0,20 лв. за литър. Анализаторите прогнозират и през лятото горивата да продължат да вървят нагоре, следвайки глобалната тенденция. Поскъпването на горивата продължава вече цяла година. То започна в края на януари, когато и двата вида гориво - бензин и дизел, се търгуваха за средно 1,80 лева за литър у нас. Така общият скок в цените на горивата у нас гони близо 20% от началото на годината.

Пловдив обаче остава в топ 3 на градовете в България с най-ниски цени на горивата, показват анализите. Под тепетата плащаме с близо 2,7 стотинки по-малко за бензин, при дизела пък пловдивчани дават с цели 3,4 стотинки по-малко, сравнено със средните цени за страната. При синьото гориво пък цената е с около 2 стотинки по-ниска, показват данните на най-голямата платформа за цени на горива на дребно Fuelo.

Ножицата в Пловдив обаче остава голяма - около 15-16% при различните обекти в града. Към 13 юни най-евтиният бензин А95 под тепетата е струвал 1,93 лева, а най-скъпият цели 2,15 лева за литър. Към момента в града няма бензиностанция с цена за литър дизелово гориво под 1,90 лв., показа проверката на "Марица", но за сметка на това големите вериги продават на цени около 2,15 лева.

Подобна е и ситуацията в съседните страни. В Гърция има повишение на цените през последните 6 месеца на всички видове горива средно с 20%. Скокът в Румъния пък е около 17% за бензина и близо 21% за дизела. Средно пък за ЕС, скокът на трите основни вида горива е малко над 16,8%, показват данните.

Заредете догоре в Пловдив, ако тръгвате за морето

Много по-изгодно ще излезе на шофьорите в Пловдив, ако заредят догоре под тепетата, преди да тръгнат към морето, показва проверка на "Марица". По традиция покрай морския бряг цените са доста по-високи. Средната разлика при бензин А95 между бензиностанциите в Пловдив и Бургас е близо 2 стотинки за литър, а при дизелът тази разлика е близо 1,2 стотинки. Още по-скъпи са горивата, сравнено с морската столица. Под тепетата ще платим средно с по 4 стотинки по-малко на литър за най-масовия бензин, както и за дизел.

Така се оказва, че ако заредим необходимото ни гориво за цялата лятна почивка в Пловдив, ще спестим около 1,50 - 2 лева за маршрутите около Бургас и над 3 лева, ако ходим до Северното Черноморие. Ако планирате да заредите на магистралата, пък е добре да знаете, че там по традиция и бензинът, и дизелът са с по 2 стотинки по-скъпи за литър и това също ще оскъпи пътуването.

На световните пазари петролът скочи с близо 25%

Анализаторите на пазара с горива посочват, че от началото на годината цените на горивата на дребно в станата ни следват глобалната пазарна логика и равнищата на суровия петрол. Най-масовият сорт Brent стартира началото на тази година при цени от около 52-55 долара за барел, които се задържаха в подобни нива до края на март.

През април цените вече варираха между 63-66 долара за барел, а в края на месец май достигнаха 69,6 долара за барел. В началото на юни вече наблюдаваме цени от около 71-72 долара за барел с ясно отчетлива тенденцията за поскъпване. Дори при благоприятни условия и при запазване на цената на петрола сорт Brent в настоящия диапазон от около 70 долара за барел, през следващите месеци може да се очаква, че поскъпване ще има заради биокомпонентите, които през месец май се увеличиха със 70 процента. Това отражение предстои да се усети и на пазара на горива.

Светъл лъч за световните пазари на петрол са продължаващите преговори на Иран със световните сили, които работят по стъпки, които Техеран и Вашингтон трябва да предприемат по отношение на санкциите и ядрените дейности, за да се възстанови напълно атомната сделка, сключена през 2015 година. Това пък трябва да вдигне голяма част от санкциите, наложени на ислямската република по отношение експорта на суров петрол към САЩ и ЕС.

В глобален мащаб се очаква, че търсенето ще надхвърля предлагането с порядъка на 650 000 барела на ден през третото и с 950 хил. барела на ден през четвъртото тримесечие до края на годината. Според организацията на страните износителки на петрол ОПЕК това изчисление е с калкулирани допълнителни близо 500 000 барела на ден, идващи от Иран. Подобна ситуация ще значи само едно - задължително ново поскъпване по веригата, започващо от международните пазари и стигащо до крайните потребители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари