НОИ спира да приема някои удостоверения на място

0
От днес удостоверенията ще се подават само по електронен път, за което е необходим КЕП
От днес удостоверенията ще се подават само по електронен път, за което е необходим КЕП Снимка: Dunavmost

Преустановява се приемът на удостоверения № 9, 10 и 11 на хартиен и електронен носител на място.

Това съобщават от Териториалното поделение на Националния осигурителен институт в Русе.

От там напомнят, че с Постановление № 202 от 07.08.2020 г. за изменение и допълнение на наредбата за паричните обезщетения и помощи от ДОО, обнародвано в държавен вестник от 14.08.2020 г. се преустановява приемът на удостоверения № 9, 10 и 11 на хартиен и електронен носител на място. След 18.08.2020 г. удостоверенията се подават само по електронен път, за което е необходим КЕП.

Приложение № 13 за упълномощаване може да се представи в съответното ТП на НОИ по електронен път с валиден КЕП, в срок до 3 работни дни от упълномощаването. По същия начин може да се направи и оттегляне на упълномощаването.

Заявленията за изплащане на парични обезщетения при ликвидация или прекратяване на осигурителя или при прекратяване на трудовия договор по реда на чл. 327 ал. 2 от КТ, да се подават по електронен път, с КЕП или ПИК на подателя.

Приложения № 13, 15 и 16 – упълномощаване и ликвидация, както и приложения 17 и 18 – помощи за смърт на осигуреното лице и наследствена маса на неполучено ПОВН могат да бъдат подавани чрез формата за контакт с НОИ с ПИК или КЕП с достъп до персонални данни, която е достъпна на официалната интернет страница на НОИ чрез рубрика “Е-услуги”/”Административни услуги”/избор на съответното ТП на НОИ, в което ще се подават документите за изплащане на паричното обезщетение и помощ/Въпроси, сигнали и жалби/Форма за контакт с НОИ – с достъп до персонални данни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари