НОИ се оплете с новите правила за обезщетения на осиновителите

0
Работодателите също срещат трудности с документацията
Работодателите също срещат трудности с документацията Снимка: Economy.bg

Новите правила за паричните обезщетения за осиновителите се оказаха голям препъникамък и за служителите на Националния осигурителен институт, и за работодателите. 

Миналия месец всички осиновители на деца до 5 г. получиха право на платено майчинство от 365 дни от деня на вземането на малчугана от дома. Тези, които ходят на работа, имат право на 50% обезщетение. Преди поправката осиновителите можеха да ползват пълно майчинство само докато детето навърши 1 г.

"Имаме много запитвания на мейла от наши членове как да се справят с проблема. Част от тях споделят, че служителите, на които са попадали при обаждането си по телефона, дори не са чували за законовите промени. Тези, които са в заварено положение, трябва да подадат документ за промяна на обстоятелствата и заявления по новия закон. В тези случаи всичко е строго индивидуално и зависи от възрастта на детето, различни са и пакетите с документи, които трябва да се попълнят. Както майките, така и работодателите имат нужда от компетентни пояснения върху новите документи, но няма кой да им ги даде", казва за вестник "Сега" Желязка Иванова, председател на асоциация "Осиновени и осиновители".

Същото разказаха и читатели, които не са получили адекватна информация от НОИ. Обяснения, които да помогнат, липсват на страницата на осигурителния институт. Противоречива информация се получава и на различни телефони на института, разказа майка. Тя получила обезщетение през август, но никой не може да й обясни дали ще получи и през септември. 

Усложнения създава и попълването на заявленията за изплащане на парично обезщетение, установява "Сега". Има две приложения - едното се попълва от самотните майки осиновителки, другото от семейните, но често дори служителите на НОИ се объркват. На въпрос колко заявления са получени в НОИ за ползване на обезщетения до момента, отговорът на пресцентъра е, че няма данни.

Поправките бяха приети, след като в средата на миналата година Комисията за закрила от дискриминация (КЗД) обяви, че държавата дискриминира осиновителите на деца до двегодишна възраст, като лишава майката от право на отпуск за отглеждане на детето и от обезщетение от НОИ. Поводът беше жалба на осиновителка на едногодишно дете, подкрепена от асоциация "Осиновени и осиновители". Тогава съдът задължи социалния министър в срок от три месеца да реши този проблем. 

ДИСКРИМИНАЦИЯ

На 12 юли КЗД се произнесе с ново решение - този път за правото на адекватен отпуск по майчинство на осиновителите на деца над 5 г. Решението е по жалба на майка, осиновила 7-годишно дете. КЗД препоръча на министъра на труда и на Министерския съвет да изравнят правата на всички родители. Според статистиката около 80% от децата в регистъра за осиновяване са на възраст над 5 г. "Настояваме за всички да се предвиди целеви отпуск. Защото точно при осиновявания на деца над 5 г. двете страни се нуждаят най-много от повече време за адаптация", подчертават от асоциацията на осиновителите. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не си истински българин, ако покрай спагетите болонезе не опънеш и две филии лебец...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари