НОИ не изпраща разпореждания за преизчислените пенсии

2
Пенсионерите могат да се информират за тях чрез електронната услуга на НОИ „Справка за издадени пенсионни разпореждания“
Пенсионерите могат да се информират за тях чрез електронната услуга на НОИ „Справка за издадени пенсионни разпореждания“

Не се изпращат разпореждания на лицата след направеното преизчисление на размерите на пенсиите, свързани с трудова дейност, отпуснати до 31.12.2017 г., считано от 01 юли 2018 г.

За това напомнят от Териториалното поделение на Националния осигурителен институт  в Русе. От там допълват, че пенсионерите могат да се информират за тях чрез електронната услуга на НОИСправка за издадени пенсионни разпореждания“, която се достъпва чрез интернет  страницата  на института с въвеждане на ПИК и ЕГН или като заявят безплатното получаване на екземпляр от разпореждането в съответното териториално поделение на НОИ.

Преизчислението е извършено с новата по-висока тежест от 1,169 за всяка година зачетен осигурителен стаж на лицата. Осигурено е увеличение с 3,8 на сто на получавания към 30.06.2018 г. размер на пенсиите от трудова дейност. От 1 юли 2018 г. се прилага и нов минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст при пълен трудов стаж – 207,60 лв. Нови минимални размери имат и всички пенсии, свързани с трудова дейност, тъй като се определят като процент.

От 1 юли 2018 г. се увеличава и размерът на социалната пенсия за старост – 125,58 лв. Спрямо него са определени нови размери на всички пенсии, несвързани с трудова дейност, каквито са пенсиите за военна инвалидност, пенсиите за гражданска инвалидност, социалните пенсии за инвалидност и персоналните пенсии, както и различните видове добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари