Нина и Чавдар от Русе: Германия ни позволява да мечтаем!

2

Двамата много искат да се наложат като ресторантьори

Те напускат Северна България, за да заживеят в Източна Германия. Представяме Ви Нина и Чавдар от Русе, които искат да се наложат като ресторантьори в Саксония - Анхалт. "Германия ни позволява да мечтаем", казват те.

"В Германия не съм толкова стиснат за гърлото, колкото в България", казва Чавдар. "Човек не трябва да спира да мечтае", допълва съпругата му Нина. Двамата живеят в източната германска провинция Саксония - Анхалт и много искат да се наложат като ресторантьори, разказва Дойче Веле.

Чавдар Батанов заминава за Германия през 2016 година, за да поработи и да изплати кредита, който е взел. Започва като заварчик - професия, с която в Германия печели повече, отколкото получава като учител в България. Две години по-късно от Русе пристигат съпругата му Нина Николова, която е инженер по образование, и синът им Крис. Тримата остават и до днес и не планират скоро да се върнат в България. Една от причините, посочена от Чавдар: "В Германия правилата се спазват, просто нещата са по-организирани. Нито се допускат, нито се правят компромиси". Той добавя, че както в България, така и в Германия се преживяват кризи, но "в Германия се обмислят по-адекватно механизми за преминаване през тези кризи".

"Що се отнася до хората - особено по-младото поколение е отворено да приеме различията. Ние започнахме да намираме общ език с местните хора, след като понаучихме немски", казва Чавдар.

Как се отваря ресторант в Германия?

Постепенно семейството решава да отвори български ресторант. Мотивира ги и фактът, че в Източна Германия мнозина са посещавали България и познават българската кухня. "Знаехме, че българската кухня допада на германците. В комбинация с висококачествена храна и любезно отношение към клиентите нещата започнаха да се получават", разказва бившият педагог. Той допълва, че в малките населени места като Швайниц, където са отворили първото си заведение, хората са по-консервативни, но и там стъпка по стъпка за няколко месеца ледовете започнали да се пропукват.

А дали е лесно да се отвори ресторант в Германия? "Мога да напиша цяла книга за това", казва Нина. "С каквото и да реши да се захване човек, едно от най-важните неща е планирането. Това включва съобразяване с възможностите, с които човек разполага, и ясен план как евентуално да ги разшири. Задължително трябва да се имат предвид законодателството и съответните разпоредби", обяснява Чавдар. "Изготвихме си сами бизнес план, но впоследствие се обърнахме и към консултант. Финансирането се оказва всъщност последната стъпка - след като веднъж имаш план", уточнява той.

Чавдар посочва, че в Германия бюрократичната машина е доста тромава и никак не е добре, когато всичко се случва през пощата, а не чрез директен контакт очи в очи. По думите му това усложнява всички процеси. Двамата признават, че на моменти им е било много трудно и са се справили единствено с помощта на консултанта.

Какви хора са германците?

Много различни ли са българите и германците? Да, категорична е Нина. "Българите сме по-отворени, бързо скъсяваме дистанцията, докато германците в началото са недоверчиви, не говорят с лекота за свои лични неща, но впоследствие, когато се опознаеш с тях, се отпускат и споделят. И другото - те са много по-дисциплинирани." Чавдар допълва, че германците не са склонни да рискуват, предпочитат сигурното.

След първия си опит с български ресторант в малкото градче Швайниц, двамата сега правят втори - в по-големия Витенберг, известен като града на Мартин Лутер, който е прекарал известно време там. Районът е предимно селскостопански, разказва Нина, която е впечатлена от по-либералното отношение към чужденците на младите хора в града. По нейните думи във Витенберг има много бежанци и може би покрай тях местните са се научили да съжителстват с по-различните.

"Концепцията ни е просто да предложим на хората нещо, което е приятно, свързано с уют и с добро отношение: да им осигурим достатъчно комфорт, докато са при нас - при "Чафо и Нина". Идеята ни е нашият ресторант да бъде продължение на нашия хол, клиентите да се чувстват като наши гости у дома", казва Нина

Двамата не съжаляват за предприетата стъпка и подчертават: "Щом продължаваме, значи не съжаляваме. Не сме хора, които лесно се отказват. Не става дума само за намиране на начин за изкарване на прехраната - нашата идея е и да покажем, че България е тук, че сме място, където гостите ни могат да се запознаят с нашата страна, да си говорим за българската култура, за хората. Доста от посетителите знаят за България, защото са ходили и продължават да ходят там, макар и не толкова често".

"В България трудно можеш да свържеш двата края"

А как Чавдар и Нина виждат днес България и какво най-много ги натъжава? "В България по ред причини - политически, социални или икономически - започнаха все по-трудно да се случват най-елементарните неща, които се отнасят до нуждите на хората. Човекът започна да се обезличава като индивид - поне такива са моите наблюдения. Особено голям грях е отношението към най-възрастните и най-младите в България, а хората, които са в трудоспособна възраст, виждат, че трудно можеш да свържеш двата края. Когато човек е принуден да мисли само за това как да осигури насъщния, започва да престава да мечтае, а това убива", казва Чавдар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    11
    ГЛУПОСТИ
    Споменах ли че съм гей и сме любовници с даскала ? От един и същ лаптоп тролим, от ДПС ни го дадоха. Събираме пари и ние да се преместим в Германия и най после да сключим брак!
  • 1
    10
    Тази
    Нина много църна. Четете между редовете и ще разберете.
  • 2
    9
    Към №5:
    А бе, daskal-е, напоследък голям наглец стана. От това че твоите от педерас'и от ПъПъ и майкаимДъйбъ са пътници ли, от нередовен секс ли, ама нещо ти е прещракало в тъпата чутура! Ай зАпри се малко, че страшно дразниш с тая твойта логорея!
  • -1
    8
    Гъска
    Ех,Нина,Нина от теб социален работник не стана,а ресторантьор дали ще стане!?
  • 0
    7
    туман
    Който е живял в Германия знае, как се диша там. Тотална кочина и диктатура, не им се вържете на глупостите. Няма по-промита нация, и по-големи расисти от немците. А сега с тези амуджи се превърна в пълна клоака. Пропагандни измишльотини.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари