Русенски ресторантьори ще наемат персонал от Киргизстан, Украйна и Молдова

1
Готвачите искали заплати от по 2000 лева
Готвачите искали заплати от по 2000 лева

Собственици на ресторанти в Русе ще наемат готвачи, сладкари, помощник-сервитьори и миячи от Украйна, Молдова и Киргизстан.

Причината е липсата на работна ръка в крайдунавския град. Това съобщиха за БТА председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев и Теодор Георгиев - съосновател и член на съюза.

Шестима русенски ресторантьори вече са подали заявки към лицензирана фирма за подбор и изпращане на персонал от страни извън Европейския съюз в България.

"Заявката е за общо над 30 служители", обясни Иванчев, който е и собственик на ресторант.

Служителите трябва да са в Русе до месец - месец и половина. Те ще бъдат на договор за срок от девет месеца.

Теодор Георгиев, който има ресторант и две кафенета в крайдунавския град обясни, че има нужда от двама чуждестранни готвачи. На работниците ще им бъде осигурено медицинско обслужване, храна и квартира.

"Има голям недостиг на персонал в Русе - особено на готвачи и сервитьори. След т.нар. локдаун много от готвачите смениха професията, защото нямат сигурност. Заработиха в заводи за по-ниска заплата, докато в ресторантьорския бизнес средното възнаграждение е между 1300 и 1500 лева. Друга част от готвачите се насочиха към морските курорти за повече пари, а някои - на круизни кораби", обясни Георгиев.

По думите му в Русе останали много малко готвачи, които искали заплата от по 2000 лева.

"Няма как да им плащаме подобно възнаграждение в град като Русе. Чуждестранните служители ще са с по-ниски заплати. Отделно ще сме сигурни, че поне девет месеца ще работят при нас и ще са коректни. Проблем ще бъде езиковата бариера, но ще се справим", обясни Георгиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари