НИМХ: Този месец е един от най-топлите месеци октомври за последните 90 години

0
Най-високата измерена температура е 34,8 °С на 21 октомври във Велико Търново, Русе и Търговище
Най-високата измерена температура е 34,8 °С на 21 октомври във Велико Търново, Русе и Търговище

Най-високата измерена температура е 34,8 °С на 21 октомври във Велико Търново, Русе и Търговище

Средните месечни температури през изтичащия октомври са между 11 и 19 °С и имат отклонение от месечната норма между +2 и +5.5 °С. Това е един от най-топлите месеци октомври за последните 90 години, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Най-високата измерена температура е 34.8 °С на 21 октомври във Велико Търново, Русе и Търговище. Най-ниската минимална температура в станция в населено място е минус 5.5 °С на 17 октомври в Новачене, област Плевен, а най-ниската измерена температура е на връх Ботев на 16 октомври – минус 6.2 °С. В София най-високата измерена температура е 29.4 °С на 21 октомври, а най-ниската – 2.9 °С на 19 октомври.

Месечните суми на валежа са между 0 и 53% от климатичната норма. В голяма част от Северна и Източна България месечните суми на валежите са под 5% от нормата. Не толкова оскъдни са валежите в Югозападна и част от Североизточна България (Смолян – 53% от климатичната месечна норма). Този месец октомври е почти толкова сух, колкото и месец октомври на 2022 г. Най-голямото измерено 24-часово количество валеж е 24 mm от дъжд в село Гайтаниново, област Смолян, на 18 октомври. На 17–18 октомври в планините над 2000 m надморска височина е валял сняг и се е образувала снежна покривка (вр. Ботев – 2 cm на 18 октомври), която през следващите няколко дни се е стопила, уточняват от НИМХ.

През първата половина от октомври Балканският полуостров е бил под влияние на челната част на висок антициклон с център, който първоначално е над Западното, а по-късно – над Централното Средиземноморие и Северна Африка. Приземното барично поле през повечето дни е антициклонално. Времето е предимно слънчево, в началото на месеца с временни увеличения на облачността над източните райони, където има и изолирани слаби валежи. Температурите са по-високи от климатичните норми. През периода 8–10 октомври и 15–17 октомври през страната преминават добре изразени студени атмосферни фронтове, валежите по тях са слаби, но температурите временно се понижават значително, при първия период с 5–10 °С, а при втория – с 8–12 °С.

През втората половина от месеца остава сравнително топло за октомври. В повечето дни преносът на 500 hPa е от запад или от югозапад. През периода 20–24 октомври концентрацията на сахарски прах над страната е повишена. По-значителни усилвания на вятъра от юг-югозапад има на 20–21 октомври. Вследствие на силен вятър, високи температури и човешка небрежност на 21 октомври следобед възниква пожар в три общини в област София – Драгоман, Костинброд и Сливница. Атмосферни смущения преминават над страната на 22–23 октомври, 25–26 октомври и на 28–29 октомври, с тях има по-значителни увеличения на облачността, предимно слаби валежи и временни понижения на температурите.

Агрометеорологични условия

В условията на необичайно високи температури и поднормени валежи през месеца почвените влагозапаси в 50 cm слой в по-голямата част от полските райони са напълно изчерпани, а в 100 cm слой нивото им е необичайно ниско – под 40% от ППВ. На места в южните райони отсъства влага в еднометровия и в по-дълбоките почвени слоеве. Поради засушаването в част от полските райони са преустановени предсеитбените обработки и сеитбата на зимните житни култури. По тази причина се очакват сериозни закъснения при сеитбата на пшеницата, е становището на НИМХ.

Състояние на реките

През месец октомври реките в страната са с водни количества около и под праговете за средни води и около праговете за ниски води. В резултат на валежи в различни дни от месеца са регистрирани незначителни повишения в отделни измервателни пунктове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари