Николай Василев: Няма да отлепим по-нагоре, ако не приемем еврото

0
Закъснели сме с цяло едно десетилетие за приема в еврозоната
Закъснели сме с цяло едно десетилетие за приема в еврозоната Видео: БНТ

"Ако приемем, че рейтингите на големи държави като САЩ и Германия са три пъти А, това значи, че България е на най-ниското ниво три пъти Б минус, това е добър кредитен рейтинг. Икономическите показатели на страната са добри според мен, но няма да отлепим по-нагоре, ако не ни приемат в еврозоната", заяви Николай Василев, бивш министър на икономиката, в Сутрешния блок на БНТ1.

По думите му, закъснели сме с цяло едно десетилетие за приема в еврозоната.

Николай Василев, бивш министър на икономиката: Причините за това са, че частично България може да не е достатъчно активна, от друга страна, може да не ни искат. За мен въпросът е само политически.

България има остър, рязък ръст на заплатите през последните 3-4 години, той ще продължи. Но който иска по-високи заплати трябва да знае, че някои цени малко ще се вдигнат. Ако влезем в еврозоната, цените на някои други стоки пък ще паднат, например европейските автмобили, обясни икономистът.

Николай Василев, бивш министър на икономиката: За мен има две големи ползи от приемането на еврото. По-малката е икономическата - повече инвестиции, търговия, туризъм. Втората, за която по-малко говорим, е по-важна - това е международният имидж на страната.

Решението за приемане на България в еврозоната ще бъде политическо, каза в заключение Василев.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари