Николай Денков: Заслужаваме Австрия да промени позицията си за Шенген

1
Премиерът се аргументира със строгите процедури за предоставяне на убежище, оградата по границата на България и допълните мерки за подсигуряването ѝ
Премиерът се аргументира със строгите процедури за предоставяне на убежище, оградата по границата на България и допълните мерки за подсигуряването ѝ Снимка: БГНЕС

Премиерът се аргументира със строгите процедури за предоставяне на убежище, оградата по границата на България и допълните мерки за подсигуряването ѝ

Двете държави се произнесоха срещу присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Денков предполага, че позицията на Австрия ще се промени - преди края на декември. „Вярвам, че заслужаваме това решение", каза Денков.

Той се аргументира със строгите процедури за предоставяне на убежище, оградата по границата на България, която действа от години, и допълните мерки за подсигуряването ѝ - с камери за нощно виждане и дронове. Премиерът акцентира и на постигнатия напредък по исканата от Нидерландия съдебна реформа.

Денков критикува позицията, в която е поставена България по време на дебатите за Шенген: „Ние сме заложници. Вървят дискусии между Австрия и ЕС, а ние се превръщаме в пешка.” Министър-председателят специално посочи и предимствата за Австрия от разширяването на Шенген. Те ще се изразяват в по-ниски цени на храните и по-ефективна логистика. Според Денков блокадата на Австрия се дължи на „вътрешни проблеми”, а не на липсата на резултати от страна на България.

Денков не обмисля ответни мерки, като например Румъния, която заплашва да блокира участието на Австрия в срещи на НАТО. С течение на времето обаче ще стане трудно да се обясни на гражданите на България защо Австрия се отнася към страната по този начин. Това ще усложни ситуацията за австрийските компании в България. А Австрия е един от водещите инвеститори в източноевропейската страна.

В четвъртък министърът на вътрешните работи Герхард Карнер (ÖVP) за пореден път отхвърли възможността за приемане на нови членове в Шенгенското пространство. На въпроса дали решението ще бъде взето през декември, Карнер отговори: „Не мисля, че е целесъобразно да се разширява нещо, което не работи.”

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Да ви кажа...
    Заслужавате единствено затвор, ваш'та мама недоклатена!
  • 1
    3
    Г-н
    Соросоид Австрия и Холандия никога няма затворят очи
  • 2
    2
    ужас
    Тоз педал е толкова жалък да скимти и да прави цялата ни държава жалка да изглежда като някакви циганчета дето се молят да им дадеш пари за хляб, с кото да си купят алкохол и цигари.
  • 3
    1
    Аз
    И като я промени, какво от това, ще ни приемат в Шенген ли?! Ха-ха....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари