Николай Денков ще открие новия български суперкомпютър „Хемус“

0
Церемонията ще започне в 10:00 часа в Научен комплекс - 1 на БАН
Церемонията ще започне в 10:00 часа в Научен комплекс - 1 на БАН Снимка: Facebook

Церемонията ще започне в 10:00 часа в Научен комплекс - 1 на БАН

Инфраструктурен комплекс на Центъра за върхови постижения по Информатика и информационни и комуникационни технологии ще бъде открит на 19 октомври, когато ще бъде представен официално и новият български суперкомпютърХемус“.

Изградената инфраструктура е цялостен комплекс с 4 основни слоя, включващи ресурси от суперкомпютърен тип, система за съхранение на данни, локални центрове за разработка на приложения и средства за дигитализация. Разработена е интегрирана платформа, която обхваща всички слоеве на изчислителната екосистема, включително мрежови, компютърни ресурси и ресурси за съхранение на данни, софтуер, услуги и инструменти, за работа на мултидисциплинарни научни общности.

Церемонията ще започне в 10:00 часа в залата на високопроизводителния изчислителен комплекс с център за данни на ЦВП в блок 8 на Научен комплекс - 1 на БАН. Откриването ще направи премиерът акад. Николай Денков.

Инфраструктурният комплекс е изграден по Проект BG05М2ОР001-1.001-0003: „Център за върхови постижения по Информатика и информационни и комуникационни технологии“.

Проектът се финансира чрез Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 от Европейския фонд за регионално развитие.

Срокът за изпълнение на проекта е 3 август 2018 г. – 31 декември 2023 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    АйТи специалист
    Майко мила - ресурси от суперкомпютърен тип, локални центрове за разработка на приложения и средства за дигитализация, интегрирана платформа, изчислителната екосистема, мултидисциплинарни научни общности?!? Някой изобщо може ли да обясни на човешки език какво ще прави това нещо и ще бъде ли в крайна сметка полезно за хората, или просто едни средства по проект...
  • 3
    6
    88 до 3
    Мисля, че си много далече от истината и не си наясно, защо се случват някои неща по света!
  • 5
    5
    фена на Путин
    Виж сега. Това че ти наричаш Русия сатанистка, това изобщо не означава че е така. Погледни суровите факти. Твоята "цивилизация" е на точно една малка крачка от това да заличи твоята държава, традициите и, традиционните и храни и обичаите. А тя си отива с нечувани темпове. Това ли искаш да и се случи ? Да я заличат ? Е, аз не искам и на всички на които мога ще давам отпор с гласа си с труда си с действията си с коментарите си в общуването си с моите близки хора, на всеки един възможен фронт ще дам отпор. А преди, когато не бяхме "цивилизация" бяхме стотици пъти по сплотени, здрави и многолюдни. И за протокола: С украйна, категорично и необратимо е с в ъ р ш е н о ! ! ! Марш сега че имам работа.
  • 4
    4
    до 3
    А ти откъде знаеш кой кибичи тук по цял ден, бе теле?:) Дейба и тролът ти нещастен, дейба! Дано поне това ти носи някакви пари, а не само потупване по рамото от Галя. Виж сега, то винаги има огъзени към някой, има и болшевики. Ей на, ти смяташ, че си носител на единствената истина и единствено ти сочиш правилния път. Уж е демокрация, пък си си останал болшевик. А и по навик търсиш някой по-голям брат. Преди си се кланял на ССР, сега на САЩ. Пък кой кого и как ще победи не зависи от твоите или моите желания, то просто ще се случи. Хубавото е, че тук сме в голяма степен анонимни и утре, когато Русия победи не просто Украйна, а и старите колониални държави, то със сигурност ти ще си първият, който ще се надупи в източна посока.:) Нищо лично! Оставям те да твориш тук, а аз се хващам да бачкам защото всичко е с кинти.:)
  • -4
    3
    Абонати
    От сутрин до вечер явно в сайта висят няколко много активни копейкаджии, за които не е ясно какво още правят в Европейския съюз - Sтанко, Александър, фена на Путин, има един 123, един с три точки. Само няколко от "полезните идиоти", ненавиждащи цивилизацията изобщо. Парадират, че са православни християни, а обожествяват сатанинската русия и рязаните джихадисти, убийци на деца. Ако недай Боже путлер спечели в Украйна, което няма как да стане, естествено, и тръгне да гази и насам, ще хукнат да го посрещат на границата с хляб и сол. Нищо, че след ордите му не компютрите, през които ръсят отрова, тоалетните им чинии няма да останат техни.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари