Българският суперкомпютър ХЕМУС влиза в действие

2
ХЕМУС е уникален не само за страната ни, но и за Европейския съюз
ХЕМУС е уникален не само за страната ни, но и за Европейския съюз Снимка: БНТ

ХЕМУС е уникален не само за страната ни, но и за Европейския съюз

Докато магистрала Хемус все още е в изчакване, суперкомпютър с името ХЕМУС вече е готов и от утре влиза в действие. Той е дело на учените от Центъра за върхови постижения по информатика към БАН. Целият комплекс, който се побира в една малка стая, струва близо 30 милиона лева, е уникален не само за страната ни, а и за Европейския съюз. Откриването на този суперкомпютър идва с обещание за по-бързо развитие на науката и изкуствения интелект в България и може да помогне в борбата с болести като рак, Алцхаймер и чернодробни заболявания.

"Учените се делят на два вида - такива, които използват суперкомпютър и такива, които ЩЕ използват суперкомпютър. Откриваме един наистина уникален инфраструктурен комплекс. 6 шкафа. Просто изглежда като едно бижу. Такъв инфраструктурен комплекс на мен лично не ми е известен.

БНТ: На Балканите?

- Да.", каза проф. Анета Караиванова, зам.- директор на „Център за върхови постижения по информатика и ИКТ".

Огромен капацитет

6 шкафа, и няколко квадратни метра оборудване. Но това е равно на хиляди компютри.

"Той позволява изпълнението на близо 100 000 задачи и подзадачи паралелно. Уникална система за съхраняване на данни с огромен капацитет - 6,72 ПетаБайта", обясни проф. Караиванова.

Ако за един обикновен компютър ще отнеме месеци да изчисли нещо, този суперкомпютър ще даде резултат в рамките на един ден.

"Той ще облекчи и усили многократно работата на нашите най-добри учени. Този суперкомпютър е 100 пъти по-голям", допълни проф. Анета Караиванова.

100 пъти по-голям от последния суперкомпютър на БАН

И затова смело може да се вярва, че ще даде 100 пъти повече възможности на учените. На тези, които търсят точната пропорция за лекарство, което ще спаси черния дроб. На други, които търсят по-категорична победа над рака. И за всички, които искат да намерят спасение от Алцхаймер.

"Все още недостатъчно се използва от социалните и хуманитарни науки, а той е изключително подходящ и в помощта на опазването на цифровото историческо наследство."

Подходящ е дори за борбата с климатичните промени, защото може да събира, сравнява и изчислява данни непосилни за обмисляне от човешкия мозък. Но въпреки това и този суперкомпютър се нуждае от човешки мозъци.

"Иска се изключителна експертиза от екипа, който се грижи за това компютърът да работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината."

130 български учени вече чакат. За да могат тихомълком да решат някои от тиктакащите проблеми на света.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Ванка с танка
    Аналогов нет, всички са в шок...
  • 5
    1
    джони
    Дайте му следната задача: как аджеба ще се оправим?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари