Николай Денков: Повишават се заплатите за всички нива в държавната администрация

0
Премиерът в оставка направи месечен отчет за работата на правителството
Премиерът в оставка направи месечен отчет за работата на правителството

Премиерът в оставка направи месечен отчет за работата на правителството

Правителството ще одобри мерки за преодоляване на диспропорциите в заплащането на администрацията за 269 милиона лева. Това обяви премиерът в оставка акад. Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

Повишават се заплати за всички нива, като се намалява значително разликата между съществуващите реални минимални и максимални размери на заплатите - от почти пет пъти, колкото е разликата в момента, до около 2,5 пъти, информира министър-председателят в оставка. По думите му средната заплата на всички нива в администрациите се повишава.

Новите размери на индивидуалните основни месечни заплати се определят считано от 1 януари 2024 г., заяви също Денков.

Обявеното от премиера в оставка идва на фона на провеждащ се пред Министерския съвет протест, организиран от Синдиката на административните служители „Подкрепа“ и Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации (ФНСДУО) към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Акцията е във връзка с очакванията на синдикатите, че в понеделник правителството в оставка е трябвало да приеме постановлението за ръст на заплатите в няколко бюджетни сфери, сред които Агенцията за социално подпомагане, Националния осигурителен институт и др.

Държавата продължи да работи с нормални темпове, независимо от рязко усложнената и вече предизборна обстановка, каза Денков и изброи част от резултатите от този допълнителен 10-и месец на редовното правителство:

  • Вече пътуваме по въздух и вода в шенгенското пространство. При политическа стабилизация, ще има решение за сухопътните граници в Шенген до края на годината.
  • Новият проект на закона за съдебната власт вече е на обществено обсъждане. Без този закон конституционните промени не могат да доведат до истинска реформа в съдебната власт.
  • Пациентите вече могат да получат безплатно лекарството на най-ниската цена от всяка една от 50-те групи за сърдечно-съдови заболявания. Останалите лекарства се заплащат значително по-малко, отколкото досега. МРРБ подписа 642 споразумения със 162 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти на обща стойност над 1,7 милиарда лева.
  • Днес правителството ще одобри мерки за преодоляване на диспропорциите в заплащането на администрацията за 269 милиона лева. Повишават се заплати за всички нива като се намалява значително разликата между съществуващите реални минимални и максимални размери на заплатите. От почти 5 пъти колкото е разликата в момента до около 2,5 пъти. Средната заплата във всички администрации по всички нива се повишават. Новите размери на индивидуалните основни месечни заплати се определят, считано от 1 януари 2024 г.
  • Над 46 хиляди малки и средни земеделски стопани получиха 154 милиона лева по схемата за подпомагане за 2023 г., с 50 процента повече от кампанията за предната 2022 година.
  • Русенският университет "Ангел Кънчев" ще има своя структура в Тараклия след като подписахме споразумение с правителството на Молдова. За първи път поделение на българско висше училище сред историческата общност в Молдова", каза премиерът в оставка Николай Денков.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Дгд
    Мърши Да се задавите с тях
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари