Николай Денков отчете пред Пеевски три срещи с шефове на "Лукойл"

0
Кабинетът води разговори на тъмно с руската държава, твърди депутатът от ДПС
Кабинетът води разговори на тъмно с руската държава, твърди депутатът от ДПС Снимка: БТА / архив

Кабинетът води разговори на тъмно с руската държава, твърди депутатът от ДПС

Между юли и септември 2023 г. премиерът Николай Денков е имал три срещи с представители на "Лукойл". Това става ясно от отговор на въпрос на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. "Вместо незабавна отмяна на дерогацията, за да бъде гарантиран националният интерес на България, кабинетът води разговори на тъмно с руската държава", посочва Пеевски в питането си, пише вестник СЕГА.

В отговора до Пеевски Денков подчертава: "що се отнася до въпросите Ви за срещи с руската държава - такива не са провеждани, нито са провеждани телефонни разговори с администрацията на Владимир Путин или със самия президент на Руската федерация".

Срещите са проведени в работен формат и затова не се е водил стенографски запис.

На 5 юли 2023 г. в сградата на Министерски съвет се е провела среща, на която освен Денков, са присъствали още министърът на финансите Асен Василев и началникът на политическия кабинет на премиера Иван Модев, а от страната на "Лукойл Нефтохим" са участвали зам.-председателят на надзорния съвет на рафинерията 'Александър Величков и председателят на управителния съвет. Обсъдена е била готовността на предприятието да премине към работа с изцяло неруски нефт. От рафинерията е представена информация, според която се предвижда пълно преминаване към неруски нефт през януари 2025 г. Българската страна обаче е поискала график със съкратени срокове.

Графикът е бил обсъден на втора среща на 24 юли в МС.

Третата среща се е провела на 13 септември, пак в Министерския съвет, по повод предсрочното прекратяване на изключението от европейското петролно ембарго за Русия. Тогава от рафинерията са уверили, че ще изпълнят ангажимента си за преминаване към преработка на неруски петрол. Обсъдени са и разумните срокове за приключване на този преход преди изтичането на дерогацията, разрешена от ЕК до края на 2024 г. По време на срещата Денков е поставил въпроса за редовното внасяне на авансовите данъци, които "Лукойл" дължи на държавния бюджет.

През октомври Народното събрание чрез промени в Закона за корпоративното подоходно облагане повиши от 33% на 50% данък свръхпечалба, който постъпва във фонда за енергийна сигурност. През същия месец (на 22 октомври) по темата е имало телефонен разговор между Иван Модев и Александър Величков за внасянето на данъци от страна на "Лукойл". Според информация от МС рафинерията е посочила, че ще плати всички дължими данъци в срок през тази година (2023 г., бел. ред.), както са законово заложени. Шефовете на рафинерията настояват, че неплатени данъци няма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    3
    Втасахме я!
    Щом премиера взе да се обяснява като ученичка на Магнитски ...
  • 9
    2
    и кво стана
    Кой управлява държавата бре?!? ДПС-то ли?!? Ха честито! Пожелахте си го, сбъдна се!
  • 7
    1
    Самарин
    Академик Денков,до къде я докарахме.Не чувстваш ли унижение в ролята на докладчик,пред лицето пеевски?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари