Николай Денков: Не се предвижда удължаване на учебната година

0
Част от пропуските ще бъдат наваксвани в извънкласни занимания, каза министърът на образованието
Част от пропуските ще бъдат наваксвани в извънкласни занимания, каза министърът на образованието Снимка: БНТ

Министър Денков коментира актуалната ситуация с коронавируса в училищата

Статистиката от днес показва следното - при учителите е по-сериозна бройката на диагностицираните с COVID-19 - 3,87%, при учениците ситуацията е малко по-спокойна - 1,27% в страната. Разликите в отделни части от страната е 7-8 пъти. Това заяви в "Още от деня" по БНТ министърът на образованието Николай Денков.

По думите му непрекъснато са давали възможност да се преминава към онлайн обучение, за да могат да се възстановят учителите. Допълни, че сега е най-подходящият момент да си отпочинат и учителите, и учениците, тъй като всички са много уморени от създалата се ситуация.

Не се предвижда удължаване на учебната година. Част от пропуските ще бъдат наваксвани в извънкласни занимания.

Очаква най-късно до края на март тази вълна да е притихнала. В спорта и изкуствата се предвиждат програми за извънкласни занимания. Включена в бюджета е и програмата за безплатни екскурзии за ученици.

НВО и матурите трябва да бъдат направени по начина, по който е заложен, обсъжда се как да се подобрят тестовете, за да бъдат насочени към оценка на компетенциите на децата, но това не може да се случи за тази изпитна сесия, каза Денков.

Безплатните учебници за 8-12 клас ще останат за следващ етап, стартирането на такава кампания изисква доста по-сериозна работа, коментира министърът на образованието.

От 1 април се очаква заплатите на учителите да достигнат ниво от 25% над средната за страната, каза Николай Денков.

По повод сметките за ток в училищата - има спестени средства от онлайн обучението, които могат да се използват за ток, парно и други разходи. 40 млн. лева допълнително ще бъдат разпределени между училищата за режийни разходи.

За преминаването на НИМХ към Министерството на екологията от МОН Денков каза, че единственото, което се променя - ще бъдат второстепенен разпоредител на средства към МОСВ, а не към образователното министерство. Решението е на МС и има своите аргументи, допълни Денков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари