Нелегалните автосервизи в Русе глоби не ги ловят!

1
А клиентите в стремежа си да поправят колата си за по-малко пари, подхранват „сивия” сектор
А клиентите в стремежа си да поправят колата си за по-малко пари, подхранват „сивия” сектор Видео: БНТ Русе

Броят на нелегалните автосервизи в Русенско се запазва и никакви рестриктивни мерки не оказват влияние за намаляване на сивия сектор.

Така смятат управители на автосалони, които от години се опитват да се справят с проблемите в бранша. Те търсят нови желаещи за автомонтьори още от училище и казват, че им става все по-трудно да ги задържат, съобщава БНТ Русе.

По-голяма част от кадрите от големите сервизни центрове не заминават в чужбина, след като натрупат опит, а напускат и преминават в "сивия" сектор на икономиката като отварят нелегални сервизи. Наблюдението е на началник на филиал на сервизен център в Русе с 23-годишен опит.

Румен Рашков - управител на сервизен център в Русе
„Между легалните сервизи бих казал, че не съществува конкуренция. По-скоро конкуренцията е със сивата икономика, с т.нар. „гаражни” сервизи, които не плащат данъци и от там имат възможност да работят и на по-ниски цени и с по-некачествени части. Няма кой да им потърси отговорност, след като има проблем след ремонта.”

Затова представителствата на автомобилните марки непрекъснато поддържат връзка помежду си и се предпазват от нелоялната конкуренция на монтьори.

Румен Рашков - управител на сервизен център в Русе
„Поработва няколко години, смята, че е придобил някакви умения и възможности е се отделя да работи самостоятелно в т.нар. сива икономика. За съжаление имам няколко кадри, които напуснаха и отвориха точно такъв вид бизнес."

Клиентите в стремежа си да поправят колата си за по-малко пари, подхранват „сивия” сектор - разказват собственици на лицензирани сервизи. Те допълват, че в гаражните работилници най-често се пласирали крадени авточасти. Така клиентите са двукратно измамени-първо, че имат нова и ремонтирана част, и второ, че колата им е безопасна, смятат от бранша.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари