НЕК най-после видя реакторите за АЕЦ "Белене"

0

Делегация, съставена от представители на Национална електрическа компания (НЕК) и АЕЦ "Белене", е инспектирала реакторите за АЕЦ „Белене” в руските Ижорски заводи.

Досега български експерти не бяха инспектирали оборудването с дълъг цикъл на производство, което трябваше да бъде използвано за провалилия се вече руско-български проект за втора атомна електроцентрала у нас, пише Economic.

По време на инспекцията екипът ще направи проверка и ще оформи резултатите от нея, включително проверка на качеството в съответствие със съгласуваните процедури към Допълнение 5 и приложимите документи по качество.

След запознаване с графика за провеждане на контролната сборка на реактора екипът ще предложи или потвърди контролните точки, в които ще участва, съгласувано с представителите на завода и Атомстройекспорт.

Припомняме, че България бе осъдена от Международния арбитражен съд, който реши страната ни да плати на руската компания "Атомстройекспорт" за реакторите сумата от 1.2 млрд. лева. Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова нееднократно заяви, че страната ни няма да изплати парите преди да види и инспектира реакторите. 

В края на октомври тази година на "Атомстройекспорт" бяха преведени 5 млн. евро за изплащане на част от дължимите пари от Националната електрическа компания за поръчано оборудване за АЕЦ "Белене". В отговор производителят реши, че ще се откаже от дължимите лихви по забавянето на плащането. Условието е България да изплати пълния размер на дълга си за реакторите от 1.2 млрд. лв. до 15 декември тази година. 

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари