Не плащаме в ресторант, ако не ни дадат касова бележка

0
Заплатите на сервитьорите само по банкова сметка
Заплатите на сервитьорите само по банкова сметка

Заплатите на сервитьорите само по банкова сметка

Заплатите в ресторантите да бъдат изплащани само по банкова сметка, предлагат от Министерство на финансите.

Хората да имат право да не плащат сметката си, ако в ресторант, заведение или бар не им дадат касова бележка. Тази промяна в Закона за ДДС предлагат от Министерство на финансите като мярка срещу сивата икономика. Такава практика от години съществува в Гърция, пише Труд.

Но ефектът от такава мярка ще бъде много ограничен. Почти всички ресторанти вече дават касови бележки. Проверките на НАП установяват, че нарушенията са доста по-трудни за установяване. Например използване на два касови апарата - един за пред клиентите и един за пред НАП. Много по-често касови бележки не дават продавачи на дюнери и сладолед, фризьори и майстори, които правят ремонти в дома. Но за тях правилото, че няма да плащаш, ако не ти дадат касова бележка, няма да важи.

Заплатите във всички фирми с над 50 души персонал, както и на дружествата, които предлагат ресторантьорски и кетъринг услуги, да бъдат изплащани само по банков път, предлагат още от Министерство на финансите като мярка срещу сивата икономика. В мотивите към предложението се посочва, че големите фирми са в населени места където има банкомат и даването на заплатите по банкова сметка няма да затрудни хората. А в ресторантите имало по-голям риск от заобикаляне на законите.

Всъщност много големи фирми събират работниците си с автобуси от съседни по-малки населени места. При приемане на промените може да се наложи организирано извозване и до банкомата, защото в селото, където живее работникът, банкомат няма. А по отношение на работещите в ресторантите не става ясно как новото изискване ще стопира практиката хората официално да работят на ниска заплата, а останалата сума да получават в брой.

С друга промяна в данъчните закони предлагат всеки месец с декларациите по ДДС фирмите да подават данни в НАП и за наличните пари в каса, както и за сумите, които са взети в брой от собственика. Като тази информация ще се дава с 44 дни закъснение - до 14-то число на втория месец след месеца, за който се отнася. Целта е по-строг контрол върху отчитането на оборотите, парите в касите и сумите, които взимат собствениците. В тази връзка се предлага и дивидентите да бъдат изплащани само по банкова сметка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари