Наса показа Церера със завладяващ видеоклип

0
Краткият филм е като произведена в Холивуд космическа опера
Краткият филм е като произведена в Холивуд космическа опера

Националната космическа агенция на САЩ (NASA) публикува завладяващ видеоклип, с който се носим над повърхността на Церера - най-големият обект в астероидния пояс, пише Space, цитиран от "Фокус".

Новото видео е анимация, но се базира на действителни кадри и данни, записани от сондата Dawn, която орбитира около планетата-джудже от март 2015 година. Добавени са цветове, които показват химичния състав и възрастта на различни региони от повърхността, а наред с това придават колорит на иначе сивото небесно тяло.

Това не е първият видеоклип на NASA за Церера, но никой клип досега не е бил така кинематографичен. Краткият филм е като произведена в Холивуд космическа опера.

Широката 950 километра Церера е най-големият обект в астероидния пояс между Марс и Юпитер. Понякога бива наричана астероид, но по-често се използва класификацията планета-джудже. В резултат Dawn си спечели славата на първия космически апарат, орбитиращ около планета-джудже.

Във видеото кафеникавите цветове на повърхността на Церера показват наличие на филосиликати, каквито обикновено се съдържат в глината, а сините нюанси обозначават по-младите региони, където повърхността се е променила под въздействието на потоци от лед или други материали, посочват от NASA.

Отдалече Церера може да изглежда като студено скално парче, но Dawn разкри редица удивителни страни от същността на този замръзнал свят. При доближаването на сондата до Церера, камерите й заснеха ярки петна, които разпалиха въображението на учените и любителите на Космоса. Според изследователи залежите вероятно са вещество, познато на Земята като епсомова или английска сол. Допълнителни наблюдения показаха, че ярките петна може да отделят летливи елементи, които създават воал от мъгла над повърхността на небесното тяло. И в момента изследователи продължават да проучват състава и историята на светлите петна.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари