НАСА няма данни за съществуване на извънземни

0
Съществуващите данни и разкази на свидетели са недостатъчни, заяви астрофизик
Съществуващите данни и разкази на свидетели са недостатъчни, заяви астрофизик

Съществуващите данни и разкази на свидетели са недостатъчни, заяви астрофизик

Експертна група, назначена от НАСА, за да проучи деликатния въпрос за НЛО, подчерта необходимостта от събиране на повече данни, за да бъдат обяснени тези явления в бъдеще, съобщиха световните осведомителни агенции, предаде БТА.

"Съществуващите данни и разкази на свидетели са недостатъчни, за да се предоставят убедителни доказателства за естеството и произхода на всяко събитие", заяви астрофизикът Дейвид Спъргъл, председател на експертната група.

Доклад, в който ще бъде изложено как може да бъде постигнато това, ще бъде публикуван през лятото.

НАСА обяви миналата година, че започва изследване за неидентифицираните летящи обекти, а през октомври избра 16 експерти, които да изпълнят задачата. Сред тях са изтъкнати учени, както и служители на американския регулаторен орган за гражданска авиация, а и бившият астронавт Скот Кели.

Тяхната цел не е да преглеждат едно по едно минали събития в опит да ги обяснят, а да направят препоръки към НАСА как те да бъдат проучвани правилно в бъдеще.

Темата е много сериозна, казаха от НАСА на първото публично заседание по темата. Тя засяга както националната сигурност, така и безопасността на въздушния трафик. Но тя привлича голям интерес и заради конотацията на думата НЛО. Официалният термин вече е "неидентифицирани анормални явления".

"Понастоящем не разполагаме с изрични данни, които да сочат, че има връзка между неидентифицираните аномални явления и извънземния живот", заяви Дейвид Гринспун, един от учените в комисията.

За Дейвид Спъргъл трудността при разглеждането на този въпрос се състои във факта, че някои хора са убедени в съществуването на НЛО, докато за други темата е смешна.

Има данни за около 800 неидентифицирани въздушни явления, съобщи на срещата Шон Къркпатрик, директор на службата, която се занимава с този въпрос в Министерството на отбраната. Но "може би само между 2 и 5%" са "наистина необичайни", каза той.

Той показа два видеоклипа. Единият е със сферичен обект, наблюдаван в Близкия изток през 2022 г., който и до днес не е обяснен. На втория се виждат три точки, които се движат странно напред-назад. В действителност това са самолети във въздушен коридор, чиито необичайни движения се дължат на осцилации в самия сензор, обясни той.

Заседанието беше излъчвано на живо в интернет, а част от него беше посветено на въпроси на зрителите. Тази прозрачност беше съзнателна - НАСА изтъква необходимостта от "дестигматизиране" на темата.

Работата на експертната група се основава единствено на публични данни, така че да може да бъде обсъждана свободно и да бъде достъпна за всички, каза Даниъл Еванс, който отговаря за координацията на проекта в НАСА.

Астрофизикът Дейвид Спъргъл добави, че класифицираната информация - която тук не се взема предвид - често е засекретена не заради наблюдавания обект, а по-скоро за да не се разкрият определени характеристики на самолета, заснел изображението.

В бъдеще наблюденията ще трябва да се правят със специфични, многобройни и добре калибрирани инструменти, каза той. Той обаче изключи идеята за специален спътник.

Препоръките вероятно ще включват и начини за по-добро интегриране на любителските наблюдения. Милиардите мобилни телефони на Земята могат да предоставят полезни данни, особено ако се правят няколко изображения едновременно.

Майк Голд, бивш служител на НАСА в експертната група, се изказа в полза на създаването на служба в космическата агенция, която да се занимава с този въпрос.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    До НЛО
    Елате си приберете извънземния шарлатанин-политик от този град. Няма мозък в кратуната си. Само за осеменяване сте го настроили.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари