"Наръчник на мама" ще пази децата от вредно влияние

0

„Днес е 1 юни – един от най-очарователните празници. Бих казал, че всички хора по света имат две общи черти – всички са потребители и всички са или сме били деца, а някои и ще си останем такива за цял живот. Въпреки това е важно, като зрели хора, да знаем, че имаме отговорността да се грижим за децата, за тяхното възпитание, за тяхното отглеждане – принцип, който е залегнал и в Конвенцията за правата на детето. Ето защо институциите са призвани да оказват съдействие в този процес и да бъдат полезни на родителите при предпазването на децата от различни вредни влияния, на които те са изложени в ежедневието.”

С тези думи Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) откри изнесената специализирана приемна, която институцията организира по повод Международния ден на детето.

В провеждането на инициативата взеха участие и Константин Арабаджиев и Константин Райков – членове на КЗП.

Изнесената приемна даде възможност на гражданите да се запознаят с някои от забранените от КЗП опасни стоки и рисковете, които употребата им крие, както и да получат консултация от експерти на контролния орган от отдел „Безопасност на стоките”.

„Тази инициатива е свързана традиционно с желанието ни позитивно да излъчваме нашите послания към обществеността. И затова, без да подценяваме контролната дейност, която извършваме, тъй като и днес нашите екипи са на терен заедно с колегите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, ние си даваме сметка, че не по-малко важна е превенцията”, коментира Маргаритов.  

Ръководителят на институцията съобщи, че специално за събитието е изготвен и разпространен чрез медиите електронен „Наръчник на мама”. Той е достъпен и на официалната интернет страница на комисията и може да бъде изтеглен от там.  

„Постарали сме се да систематизираме важната информация за различните групи стоки, открити от нас на пазара, представлявали риск за децата. И също така да дадем някои полезни съвети на родителите – за какво да внимават, когато избират различни стоки, свързани с отглеждането на децата", добави Маргаритов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари