Направете си капани за комари

0
Внимание - те привличат, а не прогонват комарите
Внимание - те привличат, а не прогонват комарите

Жужащият в тъмното комар дебне да впие хобот в спящото тяло.

Отпуснал си се ей така в люлеещия стол на терасата, слънцето клони на залез, но все още гали приятно тялото ти, изведнъж някъде кожата ти започва дяволски да сърби, а един комар кръжи около теб, пише 24 часа. Не е честно, но нещо трябва да се направи.

Край Дунава ги гонят с пушек от една улица на друга без никакъв ефект.

Някога пък внасяхме от Русия водни кончета, които се хранят с комарите и техните личинки. Това бе общественият отпор. Личният обаче понякога е по-ефикасен, достатъчно е да си спомним позабравени бабини рецепти.

 На практика почти всичко, което има в една кухня, може да се използва успешно в неравната битка. Като започнем от нарязания на дребно лук или доматите, които е достатъчно да настържем върху ухапаното място и да почувстваме облекчение, та стигнем до оцетния разтвор, сока от лимон или просто кубчета лед. Всичко действа – опитайте.

 В аптеката мазила безчет - етерични масла на чаена основа, тигров балсам, дори и най-скъпия оцет също си струват да опиташ, особено ако имат охлаждащ ефект. И тогава се сещаш за баба, която, без много да му мисли, казваше:

 Я просто плюй отгоре. Оказва се, че за това си има научно обяснение. Слюнката охлажда и съдържа всъщност болкоуспокояващи вещества и антихистамини, които действат противоалергично.

 Прогнозите за това лято чертаят по-неприятна картина от миналото заради влажния месец април, който създаде идеални предпоставки за размножаването им. Главният виновник за досадния сърбеж след ухапване са субстанции, които достигат до раната заедно с отделяната от комара слюнка.

Те пречат кръвта да се съсирва и водят до възпаление, което освобождава хормона хистамин в тъканите. Което пък позволява на мястото около ухапването да се се подуе и зачерви. Това води до дразнене на околните нерви и следва сърбеж.

          Хапят женските

Докато мъжките живеят само от нектара, женските буквално ти се завират под кожата. За развитието на техните яйца те имат неистова нужда от протеини от кръвта и от майчински инстинкт хапят безпощадно. Отровата, отделяна от хоботчето им, се състои предимно от белтъчни протеини.

Те могат да се неутрализират само при температура над 45 градуса, тъй като тогава градивните елементи на белтъка се съсирват и разрушават. За целта се взема метален предмет, например лъжица, затопля се и се държи на ухапаното място толкова дълго, колкото можеш да издържиш. Или просто напояваш памуче с гореща вода и налагаш раната.

Войната срещу комарите иска задължително да отглеждате лавандула или босилек на балкона или в градината. Ефикасно и приятно е да натриете мястото със ситно нарязани листенца.

 Учените са открили субстанции, които в химично отношение се доближават до черния пипер и са три пъти по-ефикасни срещу комарите. Изследователска група от университета Гейнсвил във Флорида е разработила нов ефективен метод срещу ухапванията от комари.

Най-често използваните вещества в момента са диетилтолуамид и икаридин. На тяхна основа в аптеките и дори супермаркетите може да се намерят доста мазила, спрейове и разни машинки.

В новото откритие на американските учени обаче става въпрос за вещества от класа на така наречените N-ацилпиперидини, които химично са роднини на черния пипер.

Групата учени начело с Алън Катрицки с помощта на специална програма и ново поколение компютри проверява ефикасността на субстанции чрез невронната мрежа. Онези субстанции, които обещават добро действие, след това се тестват от доброволци.

Новите илачи се поставят на пластир върху кожата им и те целенасочено се подлагат на атаките на женските комари от рода Aedes aegypti. Без да са предварително имунизирани, някои от експериментаторите получават обрив и дори треска. Учените наблюдават след колко дни и как точно се влияе пациентът от новите препарати. 27 от тях отблъскват комарите и получават висока оценка.

Сравнени с наличните на пазара, това са съвършено нов клас по отношение на ефикасност и безвредност.

Най-често използваните и разпространени у нас лосиони и спрейове против комари имат недостатък, че действат не повече от 4 часа. Сега вече учените обещават 3 пъти по-дълго действие.

Освен облекло, което покрива по-голямата част от тялото, балдахини и електрически машинки, които обаче крият риск за здравето на алергични хора и бебета, най-добре помагат лосионите и другите мазила. Трябва да знаем, че комарите обичат естествената миризма на кожата от въглероден диоксид, млечна киселина, мастни и аминокиселини. Но също така и на пот, сладък парфюм, топлина и влажност.

Освен неприятен сърбеж ухапването от комар може да причини и инфекция. Когато комарът вкара белтъчен слюнчен секрет с хоботчето си, тялото на човека започва да се съпротивлява, имунната система се активира и излъчва вещества, които се борят с чуждото нашествие, а именно хистамините.

Те водят до сърбеж и кожата се подува. Има чувствителни хора, при които дори се стига до смущения в кръвообращението и алергичен шок. Естествено, веднага трябва да се потърси доктор, но тогава на първа помощ идва кухненската аптечка, ако не разполагаме с друго.

 В Африка мрежа против комари е откритие, което спасява човешки живот. Голяма фабрика в Танзания е разработила и пуска на пазара специална мрежа против комари, която трябва да намали до 50% заболеваемостта от малария и съответно смъртността с минимум 20%. В тропиците е широко разпространен видът Anopheles, виновник за маларията.

 Тази мрежа е от синтетичен материал, който още при производството му е импрегниран със силни отблъскващи комарите средства. Годността му е 5 години, през които не е нужно да се регенерира или потапя отново в защитни разтвори. Както е при обичайните мрежи и балдахини.

 Проектът се подкрепя от японски химически гигант заедно със Световната банка и ООН. Засега интересът е голям и фабриката изнася около 8,5 милиона мрежи в над 25 африкански държави. СЗО също взема активно участие, тъй като маларията в Африка е основната причина за смъртност при деца под 5 години. На всеки 30 секунди умира едно дете от болест, причинена от комари.

        Ларвите на комарите остават живи в Космоса

След една година в открития Космос и връщането им на Земята ларвите на комари не само че остават живи, но са и по-жизнени отпреди. Те издържат на радиоактивно лъчение, алкохол и температурни амплитуди от минус 270 до плюс 106 градуса. Да, няма грешка. Експериментът "Биориск" на борда на международната космическа станция продължава 1 година и приключи миналото лято.

Оказва се, че многоклетъчни живи организми са изключително устойчиви в орбита. Едно време се смяташе, че студът е враг на насекомите. Това е отживелица. Яйцата могат да надживеят и най-тежката зима. Много насекоми имат защитни механизми. Според проф. Клаус Цебиц от университета в Щутгарт те зимуват като яйце, ларва или пашкул без никакво съдържание на вода. Дългите ледени периоди не са опасни за насекомите.

Домашните комари зимуват по домовете, около водни източници, в селата - по плевните. Затова не се учудвайте, ако някой ви каже, че през зимата е бил ухапан от комар. 

         БАБИНИ РЕЦЕПТИ

Набодете в лимон карамфилчета и го поставете на масата или в спалнята. Хем е декоративно, хем действа ефикасно срещу комарите.

Поръсете в стаята няколко капки карамфилово масло, взето от аптеката.

Върху обикновена свещ сложете няколко капки евкалиптово или лавандулово масло и запалете свещта за кратко преди лягане.

На терасата отглеждайте в сандъче домати (може и декоративни или чери). Миризмата им силно отблъсква комарите. Същия ефект има и ако отглеждате босилек или лавандула в сандъче.

 Капан за комари е оставена навън купичка с вода, в която се долива малко бира, кока-кола или сок, които се сменят всеки ден. Внимание - те привличат, а не прогонват комарите.

Оцетът гони комарите, затова оставете напоена с него кърпа на прозореца.

Подобен е и ефектът, ако поставите на прозореца чинийка с използвано кафе от кафемашината.

Срещу напастта е добре да се яде чесън и да се пие витамин В.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари