Нашествие от комари във Варна

0
Дъждовният сезон е една от причините за увеличаването на комарите в града, обясняват специалистите
Дъждовният сезон е една от причините за увеличаването на комарите в града, обясняват специалистите Видео: БНТ

За нашествие от комари във Варна и много ухапвания от насекомите сигнализираха зрители на БНТ

 Причината са честите дъждове през последните седмици. Заради тях се забавя и графикът за пръскане срещу комари в морския град.

По-големите паркове във Варна вече са обработени три пъти срещу кърлежи и веднъж срещу комари. Въпреки това, обаче, навсякъде в града има комари и много хора се оплакват от ухапванията им.

Дъждовният сезон е една от причините за увеличаването на комарите в града, обясняват специалистите.

"Във Варна люпенето на комарите започна някъде в средата на месец май, въпреки по-ниските температури, сравнително доста по-късно отколкото други части на страната. Имаме няколко открити биотопа, които са постоянни, които бяха обработени с ларвициди, но какъв е проблемът при варненските комари. Техните биотопи обикновено са изоставените къщи, които се намират във всички части на града. При обилен дъжд или мазета се пълнят с вода, или в покривите, или под самата буйна растителност се образуват локви, които се превръщат в непостоянни биотопи”, каза Антоанета Тончева – директор на ОП “Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” - Варна.

Обработката на такива места е трудна, защото от общинското предприятие нямат право да влизат в частни имоти без знанието и съгласието на собствениците.

"За щастие успяхме да обработим основните паркове и миналата седмица започнахме и деретата, но времето отново ни погоди лоша шега, днескашните обработки, а предполагам и утрешните, ще отпаднат и така постепенно се изоставя с графика, но не пропускаме сигнал, който е подаден от граждани да го проверим”, уточни Антоанета Тончева.

При спиране на валежите, обработката срещу комари ще продължи, уверяват от общинското предприятие за дезинсекция. А кога ще стане това - зависи от времето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари