НАП - Русе: Сезонните работници трябва да се погрижат за здравните си осигуровки

0
Размерът на минималната здравноосигурителна вноска от 1 август е 31,20 лева
Размерът на минималната здравноосигурителна вноска от 1 август е 31,20 лева Снимка: Dunavmost

Размерът на минималната здравноосигурителна вноска от 1 август е 31,20 лева

Есента настъпи официално в календара с топли дни, но предстоят захлаждане и обичайните дъждове, които бързо ще прекратят летните кампании в туризма, търговията с уличните щандове, селскостопанските дейности и строителните работи. С тяхното приключване мнозина русенци ще останат без работа и трябва да предприемат някои действия, за да не се прекъсва здравното им осигуряване.

Основното е, че, след изтичането на временните им договори, сезонно наетите работници трябва сами да плащат здравните си осигуровки, ако не започнат друга работа или не се регистрират на трудовата борса с право на обезщетение. За да продължат да ползват безплатно здравните услуги, които се предоставят от Националната здравноосигурителна каса, те трябва да подадат еднократно декларация Образец №7 в офиса на НАП в Русе на ул. „Майор Ат. Узунов” № 19.

Гражданите, които са трайно безработни, не получават обезщетение от Бюрата по труда и не се осигуряват от държавата, трябва да превеждат здравните си вноски до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. В същия срок те трябва да подадат и декларация Образец 7. Това означава, че здравната вноска за септември 2023 г. трябва да се внесе най-късно до 25 октомври 2023 г.

Размерът на минималната здравноосигурителна вноска от 1 август е 31,20 лв.

Най-лесно и без такси за банков превод здравните вноски се плащат чрез физическите ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване в офиса на НАП в Русе или чрез виртуалния ПОС терминал на агенцията (е-услугата за плащане) в Портала за електронни услуги на НАП.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от 3 дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 5 години (60 месеца). Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи в офиса на НАП в Русе или от Портала за електронни услуги на НАП в рубриката „Справка за здравноосигурителен статус“. Услугата е автоматична със свободен достъп и информация може да се получи с въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Размерът на дължимите здравни вноски може да се консултира и на информационния телефон на Агенцията 0700 18 700.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    daskal
    На знам защо предизвиках такава агресивност. И на двама ви пожелавам от сърце ДА НЕ ВИ СЕ НАЛАГА да ходите по лекари и да влизате в болница. Ако обаче живеете в Русе, помнете едно - изпаднете ли в нужда, в нашите болници ще ви закарат, там ще попаднете. Така че не съм тъп, номер 4. И аз имам достатъчно опит, за да знам, че медиците стават все по-бездушни, все по-некадърни, но ако трябва да сме реалисти - нямаме избор, нали?
  • 0
    4
    До daskala
    Ти ако чакаш българските некадърни, корумпирани, крадливи докторя да те лекуват, значи си много тъп! На тях основното им занимание вече е как да точат и да крадат от здравната каса. Видяхме ги колко народ изпотрепаха в болниците с фалшивото им лечение покрай ковид-истерията.
  • 3
    3
    до 2
    А бе съвсем съм си прав. Защото и аз съм бил свидетел какви пари се дават за да бъде лекуван и то своевременно човек с две здравни осигуровки. Дадохме ги, ама човекът си замина. Българското здравно осигуряване е порочно и има за цел единствено и само да точи едни пари от гражданите и да ги раздава на правилните лекари. Тя няма за цел да те лекува. Нямаш и възможност да контролираш къде отиват парите, дали си лекуван, от какво. Прочие, да ми обясниш защо германската здравна осигуровка важи за целият ЕС, доста страни извън него, а не важи в България? Какво им пречи на нашите медици да ме лекуват и да си вземат парите от сметката ми? Може би това, че немските здравни каси проверяват как и за какво се харчат парите.:) Изобщо не си прав!:) Плащай си здравна осигуровка в Бг.
  • 0
    2
    daskal
    До 1 - Абе не си съвсем прав. Без направление прегледите при специалист гонят 70-80 лева, изследванията на кръв и урина също са скъпи... Направо е страшно да не си здравно осигурен и се наложи да влезеш в болница (бил съм свидетел) или си хроник и ти изпишат лекарства, но не по здравна каса... Да, съвсем не е перфектно, но осигуряването все пак облекчава и дава сигурност. Е, ако имаш много пари, е друг въпрос.
  • 6
    1
    русенец
    Ако съм трайно безработен, което ще рече и без доходи, откъде да ги взема тези пари за осигуровката и най-вече за какъв кур да го правя? Без друго без значение дали си осигурен или не, плащаш здраво за всеки преглед, лечение, хоспитализация.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари