Над 80% от данъчните декларации на русенци са подадени онлайн

0
От началото на данъчната кампания в НАП в Русе са получени 16 513 годишни данъчни декларации, които са с почти 1000 повече от подадените през същия период на миналата година
От началото на данъчната кампания в НАП в Русе са получени 16 513 годишни данъчни декларации, които са с почти 1000 повече от подадените през същия период на миналата година Снимка: Dunavmost / Архив

От началото на данъчната кампания в НАП в Русе са получени 16 513 годишни данъчни декларации, които са с почти 1000 повече от подадените през същия период на миналата година

Почти по равно – 7 работни и 5 почивни дни, остават до крайния срок 2 май за деклариране на доходите от 2022 година по чл. 50 от ЗДДФЛ. И през всички тях денонощно могат да се подават електронни декларации, чрез Портала за електронни услуги на НАП с ПИК от агенцията или с електронен подпис.

От началото на данъчната кампания в офиса на НАП в Русе са получени 16 513 годишни данъчни декларации, които са с почти 1000 повече от подадените през същия период на миналата година. От тях по електронен път са подадени 13 281 формуляра, което надхвърля 80% от всички и също е с близо 1000 повече от миналогодишния резултат към момента.

Данъчната декларация служи за определяне на данъчната основа върху доходите на физическите лица, а самият данък е законово фиксиран на 10%. Декларация по чл. 50 от ЗДДФ подават физическите лица, които имат доходи през изминалата година от: трудови и граждански договори; хонорари; авторство; продажба на имущество; дивиденти; обезщетения, които подлежат на облагане; дейности като едноличен търговец; свободни професии; земеделски стопани; занаяти; наеми; лихви и други. Гражданите, които имат доходи само от трудови правоотношения (по трудов договор), нямат задължение да ги декларират. Все пак данъчна декларация трябва да бъде подадена, ако те са получавали или отпускали заеми, защото законът предвижда облагане на част от сумата над определен праг - в размер на общо над 10 000 лв. или при непогасени остатъци общо над 40 000 лв. от дадени или получени заеми през годината или през предходните пет години. Изключение правят заемите, получени от кредитни институции. Лицата, които нямат задължението да декларират доходите си пред НАП, но искат да се възползват от данъчни облекчения, също трябва да подадат декларация, към която да приложат необходимите документи за получаването на някои от редицата облекчения, предвидени по закон.

Най-лесно и бързо декларирането на доходите става, чрез предварително попълнените декларации, които са достъпни в Портала за електронни услуги на НАП и в тях автоматично е въведена информация за получени от данъкоплатците доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем при отдаване на имот на юридически лица, доходи за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“, данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора повече от 12 месеца и др. Информация за получените доходи е отразена в съответните приложения на декларацията, която се намира в рубрика „Подоходни данъци“. На сайта си НАП е публикувала и видео инструкция как да се декларират данъците онлайн. Необходимо е потребителите да прегледат внимателно попълнената декларация, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо, да потвърдят нейната достоверност и да я изпратят. Персонален идентификационен код – ПИК, се издава безплатно, безсрочно и бързо във всеки офис на НАП срещу представяне на лична карта и посочване на личен е-мейл.

На хартиен носител годишната данъчна декларация може да бъде подадена от всяко задължено лице в салоните за обслужване в офиса на НАП в Русе всеки работен ден от 9 до 17, 30 ч. Досега този вариант са избрали 2 708 данъкоплатци. На тяхно разположение до входа на офиса има стелаж с основното тяло на декларацията и приложения за различните облагаеми доходи. Те могат да бъдат разпечатани и от сайта на агенцията, а по този начин може да се използва и декларацията с баркод, която автоматично изчислява дължимия данък при ръчно въвеждане на съответните доходи в приложенията.

Данъкоплатците могат да получат и изпратят хартиени формуляри на данъчни декларации по ЗДДФЛ с приложения към тях и в 17 пощенски клона в Русе и общините в областта. За подадени в срок декларации се смятат тези с клеймо най-късно 2 май 2023 г. Пощенските служители приемат попълнените екземпляри и ги регистрират с входящ номер. Цената на услугата е 2, 10 лв. От това вече са се възползвали 523 граждани.

Освен подаване на декларацията, до 2 май трябва да бъде внесен и дължимия данък. Подробности за декларирането на доходите може да се получат от 9 ч. до 17, 30 ч. на телефона на Инфоцентъра на НАП 0700 18 700 на цената за 1 разговор на съответния оператор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари