НАП почти блокира работата на Kaufland, Lidl, Billa и други вериги

39
Kaĸ 160 мaгaзинa нa големите вериги cпpяxа paбoта тaзи ceдмицa
Kaĸ 160 мaгaзинa нa големите вериги cпpяxа paбoта тaзи ceдмицa

Изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев развa за ситуация, която създава сериозно основание за притеснение, пише Money.bg.

През изминалата сряда голяма част от българския бизнес е изправен пред сериозно предизвикателство - едновременното принудително затваряне на стотици магазини.

Неправителствената организация обединява едни от най-големите търговци на бързооборотни стоки в страната - "Билла България", "Кауфланд България" , "Лидл България" и други, работата на чиито обекти е почти блокирана заради проблеми със сървърите на НАП

Г-н Матеев, коментирахме в предварителния ни разговор, че е имало опасност десетки магазини на членове на Сдружението за модерна търговия  да спрат работа тази седмица. Бихте ли разкали повече за тази ситуация и каква е била причината за нея?

В сряда България се размина на косъм с икономическа бомба, която щеше да нанесе щети за стотици милиони на икономиката на страната.

Членовете на Сдружението за модерна търговия (СМТ), които са коректни данъкоплатци и са сред най-големите търговци на дребно в България, са сред най-потърпевшите от нелоялната конкуренция на сивия сектор. Ето защо ние принципно подкрепяме промяна на Наредба Н-18 с цел изсветляване на икономиката на страната. Повечето от членовете на СМТ вече адаптираха системите си към изискванията на наредбата и я изпълняват ефективно въпреки удължения краен срок.

Ето какво се случи в резултат от това. Към 19,00 часа на 04 февруари започнаха проблеми в работата на сървърите на НАП и беше затруднено приемането на данни от фискални устройства, които трябва да се подават според изискванията на Наредба Н-18. Тези проблеми продължиха и на 05 февруари.

Потенциалното невъзстановяване на системите на НАП в рамките на 24 часа заплаши със спиране на работа към 19,00 часа на 05 февруари на над 160 магазина на членове на нашето сдружение, тъй като съгласно наредбата, фискални устройства, от които НАП не получава данни се блокират след изтичане на срок от 24 часа.

Сред заплашените от затваряне магазини бяха всички 60 магазина на Kaufland, повече от 50 обекта на Lidl, над 40 филиала на dm и 12 магазина на T MARKET. Въпросните технически проблеми най-вероятно са довели до прекъсване на комуникацията с НАП и на много други търговски обекти, за които ние нямаме информация.

Какъв би бил ефектът от подобно спиране на работата на толкова обекти и в тази ситуация колко време щеше да е нужно те да отворят врати отново?

Отварянето на магазините в подобна ситуация не би могло да стане незабавно, тъй като всеки обект трябва да бъде посетен от ИТ екип, който да възстанови работата на фискалните устройства. Сами разбирате, че при наличието на десетки магазини на всяка верига, разположени в десетки градове в България този процес би могъл да отнеме седмици и дори месеци.

В този смисъл ефектът от затварянето на магазините би бил изключително тежък, както за търговските вериги и за хората, които пазаруват от тях, така и за българските производители, които продават голяма част от продукцията си през тях и за държавния бюджет, в който не биха влезли огромни суми от данъци. Само през тези 160 магазина на нашите членове минава около 1/4 от потреблението на храни в страната и в този смисъл загубите за икономиката биха били за стотици милиони, а при технически срив с по-голям мащаб, дори за милиарди.

От друга страна социалният ефект също би бил много тежък, тъй като хората в цяла България разчитат на тези магазини. Представете си каква би била реакцията на милиони клиенти, които след работа в тази тежка зимна обстановка отидат за хляб и мляко и установят, че магазина, в който са свикнали да пазаруват е затворен заради проблеми в сървърите на НАП.

Какви мерки трябва да бъдат предприети, за да бъде избегната подобна опасност в бъдеще?

Както казах, членовете на сдружението, като потърпевши от сивия сектор, подкрепят Наредба Н-18. Затова и през последните 2 години ние сме изпратили до институциите, включително министъра на финансите и премиера, пакет от предложения, които да осигурят нейната успешна работа. Основните посоки на нашите предложения са две.

Първата е да бъде предотвратено шоковото затваряне на голям брой магазини за дълго време. Тук предлагаме срокът за блокиране на фискалните устройства при липса на връзка с НАП да бъде удължен от 24 на 72 часа. Така при технически проблеми, независещи от търговеца, например в сървърите на НАП или срив на комуникацията от страна на мобилните оператори, ще има по-адекватен срок, в който те да бъдат отстранени преди да се блокират фискалните устройства.

Освен това предлагаме създаването на аварийна система, която да дава възможност търговците да не спират работа дори и след 72 часовия срок при по-големи технически проблеми, извън техния контрол. Предлагаме и създаване на денонощна "гореща линия" за връзка с НАП, която да осигурява подкрепа и комуникация при проблеми с ИТ инфраструктурата на агенцията.

Втората посока е да се създадат по-добри условия на търговците да изпълняват наредбата. Тук е много важно да се разработи методология за прилагане на Наредба Н-18 за избягване двусмислени тълкувания, каквато към момента липсва. Много е важно и да се дават адекватни срокове за изпълнение на промени в наредбата, каквито до сега имаше десетки, тъй като много често за изпълнението на една промяна работят ИТ екипи, юристи и много други специалисти не само в България, но и в чужбина, и съгласете се, че 7 дневен срок например, просто е неизпълним. В крайна сметка, искрено се надяваме след като на този етап бъдат изчистени всички проблеми в наредбата, да не се правят повече промени в нея.

Влизането в сила на Наредба-18 бе отложено с още половин година. В настоящия си вид тя ще отговори ли на целите на правителството? Има ли нужда от промени в текста ѝ и какви? Какъв е отговорът на МФ и НАП?

Ние сме в диалог с МФ и НАП, предстои поредна работна група за подобряване на наредбата и се надяваме, че в резултат на по-добра комуникация между бизнеса и администрацията наредбата ще сработи.

В какъв порядък са инвестициите на компаниите, част от Сдружението, за да бъдат изрядни с текстовете на наредбата, които отново може да претърпят промени?

Ние осъзнаваме, че мерките за изсветляване на икономиката имат цена и като национално отговорни компании сме готови да платим и плащаме част от нея. Към момента не разполагаме с точния размер на инвестициите на компаниите, защото те продължават да инвестират и в момента. Все пак наше блиц проучване показа, че по-малките вериги са инвестирали 6-цифрени суми, а големите дори и 7-цифрени, което означава, че говорим за десетки милиони левове за търговските вериги, а за цялата икономика най-вероятно инвестициите са за стотици милиони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 19
  4
  Да бе
  Та по повод "перфектната" работа на НАП, правителството увеличи заплатата на шефката му на 5 500 лева и раздаде 30 милиона премии на служителите.
 • 18
  3
  Абе
  ни мобилната мрежа ще издържи ни на НАП сървърите. И първите доказателства са вече на лице. Недодялана работа. Познавам управители на фирми, които минаха средата на януари на СУПТО па Н18 и след удължаването на срока, си платиха да се върнат на старата систем, точно зарди едни такива постоянни проблеми и сривове. Това недоотроче Н18 е мъртвородено.
 • 21
  2
  Трябва да се чуе
  мнението на хилядите малки и средни търговци, които са изправени пред невъзможност да продължат дейността си и по този начин, преговаряйки само с вас, подозирам голямото желание на веригите за елиминиране на всяка конкуренция. Нямам друго обяснение относно подкрепата на този безумен проект, с който няколко фирми производители на СУПТО и касови апарати ще бъдат абонирани за огромни печалба чрез хидядите акткуализации срещу заплащане, за които вече навярно са се договорили с М Ф и НАП. От началото на годината голям брой фирми поетапно прекратяват дейността си, вкючително счетоводни къщи, защото при това шизофренично законодателство, се обезмисля малкия и среден бизнес, на който се гледа като на доведеното дете на българската икономика и всички са фокусирани само в това как да се създат условия на големия бизнес да стане още по-голям.
 • 26
  1
  Тия имат ограничено мислене
  Как може икономическата дейност на един стопански субект да зависи от това дали на НАП му спира или му се задейства сървъра?! Що за пораженческо мислене е да "подкрепите" това безумие. НАдявам се, следващия път да затворите всичките си обекти в резултат на срив, който неминуемо ще предстои, за да може да направят връзка двете ви полукълба на мозъка , че това положение е ненормално. Няма нито една държава в света, която да поставя в подобна зависимост бизнеса на стопанските субекти в зависимост от функционирането на нейните системи за контрол. В случая е сложена каруцата пред коня. Не разбирам що за дебилно управление има въпросната "организация"
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вратата ми винаги е отворена за вас. Излизайте...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари