Новите касови апарати забиват, оплакват се търговци

1
НАП: Ние нямаме проблеми, всичко получаваме
НАП: Ние нямаме проблеми, всичко получаваме

Касовите апарати на търговци, привели ги според изискванията на наредбата, забиват ежедневно въпреки по-добрите програми.

Това споделиха представители на дребния и средния бизнес, цитирани от „Монитор“.

Наредбата поставя специални изисквания не само за използваното фискално устройство, но и за софтуера, с който даден търговски обект отчита продажбите. С последните промени в документа НАП ще получава пълен достъп до информация включително рецептурни книжни, складови наличности и други. Според търговците обаче одобрените от агенцията софтуери са неработещи.

„Касовите апарати в момента забиват ежедневно, защото сървърите на НАП не приемат информация и не излиза касова бележка“, каза за „Монитор“ собственикът на онлайн и физически магазини Искрен Иванов. С липсващ фискален бон, при проверка, обектът трябва да бъде запечатан за седмица или повече. 

„Това означава липса на приходи, невъзможност за плащане на корпоративен данък, ДДС, данък „Печалба“, заплати, болнични, осигуровки. Оттам следва фалит за малкия бизнес“, предупреди Иванов.

„Има проблем между програмите и връзката със самите касови апарати, каза и търговецът Радослава Иванова от Русе. Тя изтъкна, че програмите не са достатъчно добре изработени, нито пък са тествани. „Правят програмите, дават ни ги като опитни зайчета и никой не го интересува какво се случва“, оплака се Иванова. Според нея отсрочката от 6 месеца няма да е достатъчна.

От НАП обаче отрекоха да има такива случаи.

„Ние нямаме проблеми, всичко получаваме“, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той потвърди, че част от бизнеса вече е със сменен софтуер и касов апарат и процесите протичат спокойно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари