НАП обжалва 5-милионната глоба

0
Софийският районен съд ще насрочи делото за края на годината
Софийският районен съд ще насрочи делото за края на годината Снимка: Велко Ангелов / Капитал

Националната агенция за приходите вече е обжалвала в съда глобата от Комисията за защита на личните данни заради теча след хакерска атака, който засегна над 5 млн. български граждани и фирми.

Това потвърди пред в. "Сега" председателят на КЗЛД Венцислав Караджов. По негови думи делото ще се гледа в Софийския районен съд и предстои да бъде насрочено в края на годината.

В последните дни на август КЗЛД връчи на приходната агенция акт за установяване на административно нарушение, последван от наказателно постановление, с което се налага санкция. Причината за глобата в размер на 5.1 млн. лв. е пробивът в информационните масиви на НАП, който доведе до безпрецедентен теч на лични данни, засегнал на практика всеки данъкоплатец у нас. От приходното ведомство обаче са на мнение, че нямат вина, тъй като не са отговорни за хакерската атака и са защитили адекватно системите си.

Междувременно финансовият министър Владислав Горанов даде да се разбере, че НАП ще претендира наложената глоба да бъде платена от обвинените за теча на лични данни. "Това няма да се отрази на бюджета, ще се отрази на съдбата на тези терористи, които атакуваха системата", заяви той пред журналисти. Към настоящия момент обаче делото срещу киберспециалиста Кристиян Бойков и двамата му шефове Иван Тодоров, собственик на фирмата "Тад груп", и Георги Янков - търговския директор, забуксува. Въпреки че специализираната прокуратурата приравни кибератаката срещу НАП с тероризъм, все още няма внесено обвинение в съда. Вместо това от прокуратурата разпространиха в медиите част от доказателствения материал, а Тодоров стои в ареста вече втори месец.

Ако все пак съдът реши, че приходната агенция трябва да заплати глобата, наложена ѝ от КЛЗД, това на практика ще представлява прехвърляне на държавни пари от единия джоб в другия. Владислав Горанов е на мнение, че НАП има достатъчно средства в бюджета си, за да плати санкцията, без да се налага дофинансиране, нито пък орязване на бонуси и заплати. По закон наложените от КЗЛД глоби и имуществени санкции постъпват по бюджета на комисията. "Тя не може да използва сумите от глоби, които постъпват в нейния бюджет, освен за посочените в закона за публичните финанси цели. Нито една от тях не е приложима и тези глоби отиват директно в централния бюджет", разясни неотдавна Караджов пред "Дневник".

В същото време справка на в. "Сега" в информационната система на Административния съд в София показва, че НАП води и второ дело срещу Комисията за защита на личните данни, но не е ясен предметът му. То е заведено на 17 септември, като първото открито заседание по него е разпоредено за 10 декември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари