Намереният труп на сметището в Русе повдига въпроси

5
Случаят повдига въпроси за ефективността на психично здравните услуги и услугите за бездомни в града
Случаят повдига въпроси за ефективността на психично здравните услуги и услугите за бездомни в града Снимка: Dunavmost / архив

Случаят повдига въпроси за ефективността на психично здравните услуги и услугите за бездомни в града

Откриват труп в сепарираща система в Русе.

Самоличността била установена - тя е на “клошар”, който често спял в контейнерите. Най-вероятно смъртта е естествено настъпила.

На мен не ми е известна процедура или практика нито от сферата на социалните науки, нито в правото или медицината, по която полиция или медии установява самоличност “клошар”. Може би ако историята се разказва с фактите ще звучи по-различно. Аз бих я разказала така:

- Намерен е човешки труп в сепарираща станция. Установена е неговата самоличност - човекът има/няма семейство, на които институциите изразяват искрени съболезнования. Има/няма деца за които държавата ще се погрижи Еди как си.

Човекът (пол, възраст) е имал/нямал едикаква си професия някога, останал е без дом или е напуснал жилището си. Получавал/не е получавал психично здравна помощ и лечение и социални услуги от държавно обезпечените и контролирани от общината услуги, които са дали/не са дали едикакъв си резултат.

Случаят повдига въпроси за ефективността на психично здравните услуги и услугите за бездомни в града. В Русе има приют за бездомни лица и център за работа с бездомни лица, които функционират на пълна държавна издръжка под контрола нс Община Русе, както и множество услуги за психично здраве, обезпечени финансово от държавата и общината.

Лека пръст на починалия и съболезнования на близките му!

Йоанна Терзиева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    6
    Реално
    Намереният труп на бездомен човек поставя основни въпроси, на които дирекция Хуманитарни дейности и отдел Социални дейности в община Русе като управляващи социалните услуги на територията на общината трябва да отговарят, но за съжаление такъв конкретен отговор няма. Липсва работа на терен с бездомните хора, които не желаят да получат помощ в приюта. Не се разбра в екстремно горещото време по какъв начин им се оказва подкрепа. А що се отнася до авторката на поста в социалните мрежи, е възможно да се разсъждава дали искрено и обективно поставя дадените въпроси или като бивша служителка в организацията, която е доставчик на социални услуги за бездомни хора в Русе, не търси уязвяване, тъй като преди години беше освободена, да не използваме друга по-остра дума, от ръководителя на организацията.
  • 5
    5
    до даскала
    Даскале, през комунизма и в лудница можеше да те вкарат насила, ама сега не става! Ако този или подобни са търсили съдействие от институциите и те са им отказали е едно, но ако не са, то това си е по тяхно желание или незнание, господ знае! А вина имаме и ние, че не сме обърнали внимание на човек в нужда и не сме го насочили към съответните, както казваш, институции! Или ще речеш не е моя работа, има си хора?!?
  • 2
    4
    може да има институции,
    но докато някой не потърси тяхното съдействие, те не могат да направят нищо - права на човека. Принудително въдворяване в тях става само по съдебен път. След като някой не е потърсил съдействие, значи не му е трябвало! Не започвайте веднага да вините някого ей така, да „проявите“ гражданска инициатива.
  • 11
    3
    Полицаят от Сен Тропе
    На кого ги разправяте тия басни на Лафонтен за "спящия в контейнери клошар" ? Явно за доста глупави имате хората, щом очаквате някой да повярва на тази история. Един господ знае, кого ликвидираха "Босовете" и "силните на деня", а техните "служители на реда" вдигнаха случая на трупчета. Или по-точно го приключиха напълно, замаскиран по този нелеп начин. Наистина ли някой вярва, че макар и "клошар", дори и да е с психични проблеми, човек би влязъл да спи в контейнер, в тази жега? Та тези метални кутии се нагряват като печка и вероятно вътре е като в газова камера. Дори и през зимата пак ще е проблем. На пейки съм виждал да спат в градската градина, но.....Но едно знам, извършителите нито някой ще ги открие, нито някога ще бъдат съдени, а и Бог е високо, така че само ще ги гледа.... за сега...
  • 9
    2
    daskal
    В Русе няма контрол и помощ за хора в безпомощно състояние - психично болни, клошари, наркомани, самотни стари хора, насилвани и тормозени, изоставени деца... НЯМА! Всичко е имитация на дейност и въздух под налягане! Съществуват разни институции, в които назначените се интересуват най-вече от едно нещо - да си получават възнагражденията.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари