Намаляват такса смет за родители на изявени деца в Русе

2
Общинският съвет има право по закон да освобождава отделни категории лица изцяло или частично от заплащане на отделни видове такси
Общинският съвет има право по закон да освобождава отделни категории лица изцяло или частично от заплащане на отделни видове такси Снимка: Dunavmost

Общинският съвет има право по закон да освобождава отделни категории лица изцяло или частично от заплащане на отделни видове такси

Предложение за изменение в Наредба 16 за местните такси в Община Русе е внесено от общинската администрация за становища и мнения от граждани, преди да влезе за разглеждане от Общинския съвет на сесията през януари. Идеята е да се намали такса смет за всяко семейство с дете, което спортува или е с изявени заложби и таланти в извънкласни дейности по танци, пеене, вокално изкуство и музикални инструменти, изобразително, театрално изкуство и литература в Общината.

От една страна това ще мотивира децата, занимаващи се с изкуство и наука, да надграждат уменията си, да си поставят нови цели, ще укрепи вярата им в собствените им способности. От своя страна семействата, децата, местните спортни клубове, състави и школи по изкуства ще усетят финансовата и морална подкрепа на общността в лицето на местната власт“, се казва в мотивите на администрацията, предаде Русе Медиа.

Общинският съвет има право по закон да освобождава отделни категории лица изцяло или частично от заплащане на отделни видове такси. Такива лица се явяват семействата, отглеждащи деца, които активно спортуват или са с изявени заложби и таланти в извънкласни дейности по танци, пеене, вокално изкуство и музикални инструменти, изобразително, театрално изкуство и литература на територията на Община Русе.

Затова се предлага тези семейства да бъдат освободени от такса за сметосъбиране и сметоизвозване. За жилищния имот ще се начислява само такса за обезвреждане на битовите отпадъци в депа и други съоръжения и такса за почистване на местата за обществено ползване.

Условията са да бъде подадена декларация по образец от собственик или ползвател на жилищен имот, който е родител или приемен родител на малолетно или непълнолетно дете, което в срок до 1 година преди годината, в която се подава декларацията, е участвало на състезание от държавния спортен календар към съответната спортна федерация и/или отличено с призово място и/или награда в национален или международен конкурс или състезание в областта на изкуствата, спорта или науката и/или посещаващо и/или ползващо социална услуга.

Освен декларацията се прилага и удостоверение, с което се доказва участието на детето в състезание от държавния спортен календар към съответната спортна федерация или в национален или международен конкурс или състезание в областта на изкуството, спорта или науката през годината, в която се подава декларацията. Удостоверението се издава от ръководителя на съответния спортен клуб, в който е картотекиран състезателят, състав или школа по изкуство или учебно заведение, регистрирани на територията на Община Русе. Документите ще се разглеждат от специална комисия, която да определи дали условията за облекчение са изпълнени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    8
    Alèx
    Скъпи болни, много болни съселяни! От 30 години поколението Ви е с една, максимум две гънки, така че не обвинявайте никого! Цял ден наблюдавам род ители с мозък само за РА ВНОВЕСИЕ! Не може при увредена сперма да се получи друго!
  • 2
    7
    Буци
    Тия творят глупост след глупост, но какъвто електората, такъв и кмета.
  • 9
    6
    :Това ли ви родиха главите
    От тъпо, по-тъпо. Какъвто е овчарят, такова е и стадото. Аман от некадърници. Чисто дискриминационно предложение, тъй като пренебрегва други групи деца и родители, които биха могли да претендират за намаление по други критерии. Децата с изявени дарби и родителите им получават насърчаване по други нормативни актове и общински наредби. Нищо против тях, но не създавайте излишно напрежение "драги" общински администратори и обслужващият ги "лидер". .
  • 6
    5
    Е.А.
    А родителите на пълнолетни деца - таланти да си осиновят ли талант?. Жива дискриминация. Некадърници ненаяли се.
  • 8
    4
    дд
    Пънчо оправи таксата смет не да сме смята на данък сгради база а на брой живущи,това че живея сам на центъра не значинче трябва да заплащам такса смет по голяма от 4 членно семейство в Дружба че и от горе,данъка сгради е друго нещо та си се заплаща за район но за боклука е идиотия!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари