Намалява броят на бездомните кучета в Русе

2
При едно отговорно стопанисване на домашните любимци ще изчезнат и бездомните, каза д-р Катерина Маркова
При едно отговорно стопанисване на домашните любимци ще изчезнат и бездомните, каза д-р Катерина Маркова

При едно отговорно стопанисване на домашните любимци ще изчезнат и бездомните, каза д-р Катерина Маркова

Близо 25 000 бездомни животни са кастрирани в Кастрационния център от началото на неговата дейност.

Броят на бездомните кучета в града значително намалява. Все още обаче съществува проблемът с изоставени четириноги в покрайнините на града и пред общинския приют и кастрационния център. “Това обаче е въпрос на манталитет и образование, за съжаление. Но трябва да се работи в тази насока”, каза в интервю за Дарик Радио д-р Катерина Маркова, управител на Кастрационния център в Русе. По думите на д-р Маркова обаче, се увеличава популацията на бездомните котки.

От началото на годината до сега в Кастрационния център са кастрирани общо 1674 животни, от които 919 кучета и 755 котки, като преобладават женските индивиди, които се обработват доста по трудно. От началото на своето създаване, през 2003 г., до края на миналата година, през Кастрационния център и клиника за бездомни животни са преминали 23 235 бездомни животни.

“Мечтата ми е да не ми се налага да кастрирам бездомни животни. При едно отговорно стопанисване на домашните любимци ще изчезнат и бездомните. Надявам се в моя съзнателен живот да видя, че няма бездомни животни по улиците, всеки да си осиновява от приют, а приютите да не са едни претъпкани места, където животните са изнервени и постоянно лаят, защото са твърде много, на твърде малко място, а да са едни места, където може да си харесаш един гушлив и любвеобвилен домашен любимец, макар и непородист, защото в крайна сметка породата няма значение” споделя д-р Маркова.

Средно около 7 мин. отнема кастрацията на едно женско животно, но преди това има подготовка и анестезия, което удължава срока на процедурата. Въпреки че има много методи за предизвикване на стерилност, по закон се изисква отстраняването на матката и яйчниците при женските индивиди, а при мъжките се отстраняват тестисите. В Центъра работят 8 души, което е много малко, защото ако един човек е болен или липсва по друга причина екипа се разпада. 2 души се занимават с оперативната дейност, двама с административна работа, двама са ловците и двама са гледачите на животните. Затова и от Кастрационния център към момента се нуждаят от поне двама нови колеги.

Всеки, който иска да си заведе животно за кастрация в Кастрационния център, най-лесно може да го направи като предварително се обади и си запази час на телефон 082 841281. Центъра е в Източната промишлена зона, след като се подмине общинския приют, завива се вляво към новото сметище и оттам само направо, има и табела. Може да се заходи и откъм Дунав мост.

Кастрират се и домашни животни, като с таксата, която не е висока, се подпомага дейнстта на Кастрационния център. Кастрирайки домашен любимец се подпомага и кастрацията на бездомните животни. Повече за дейността на Кастрационния център и клиника за бездомни животни в Русе и как може да се възползвате от него, чуйте в звуковия файл:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    3
    11g
    ami li xaraki
  • 8
    2
    Чудо невиждано
    Намалява броят на бездомните кучета в Русе, но нараства прогресивно броят на разкопаните и калните улици и мръсотията. Заедно с това нараства и желанието на много русенци това "чудо", което управлява общината, час по-скоро да си ходи.
  • -2
    1
    фафафаф
    романа ГЛАД
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари