Намалят цената на картите за учащи?

0
Предвижда се намалението да е с 2 лева
Предвижда се намалението да е с 2 лева

С два лева да бъдат намалени картите за ученици и студенти, предлага на Общинския съвет местната администрация.

Мотивите са свързани с това, че тази социална придобивка ще намали до известна степен тежестта за родителите на пътуващите ежедневно учащи, ще засили интереса и ще увеличи ползването на този вид карти за пътуване, предава briag.bg. 

Досега според наредбата за превоз на пътници  право на пътуване с допълнително намаление от цената на месечната абонаментна карта, изчислена на база 44 пътувания за една линия във вътрешноградския транспорт, имат учащите се, студентите и докторантите редовно обучение. Общината заплаща по 11,46 лв. на карта. На настоящия етап картата струва 20,00 лв. за автобусните линии и 18,00 лв. за тролейбусните. 

С тази промяна цената на картите за учащите се, студентите и докторантите редовно обучение ще стане: за автобусните линии – 18,00 лв., а за тролейбусните – 16,00 лв.  Следва да се отбележи, че частните превозвачи се водят единствено от своя търговски интерес и не биха предложили подобни цени, се казва в докладната записка.

Компенсацията на превозвачите ще бъде ограничена до разликата между стойността на картата и цената на картата, която заплаща потребителя на услугата, след доплащане на 13,46 лв. на карта от Община Русе. Досега от бюджета се плащаха по 11.46 лева на карта. Направен е разчет на необходимите средства те са предвидени в Общинския бюджет.

Общинска администрация ще осъществява контрол гарантиращ, че предоставените средства няма да доведат до свръх компенсиране на превозвачите във връзка с дейността по извършване на обществен превоз на учащи, студенти и докторанти редовно обучение. При възникване на възможност за свръх компенсиране средствата няма да бъдат предоставяни.

Измененията в наредбата за превоз на пътници ще бъдат гледани на сесията на 19 юли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари