Награждаван студент е ранен при катастрофата край Шипка

1
Александър Проданов е в болница с комоцио. От удара в украински ТИР загинаха дядо му и леля му
Александър Проданов е в болница с комоцио. От удара в украински ТИР загинаха дядо му и леля му

Александър Проданов е в болница с комоцио. От удара в украински ТИР загинаха дядо му и леля му

Един от отличниците на България в инициативата на вестник "24 часа" - студентът по физика за втора година в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Александър Проданов от Казанлък, пострада при тежката катастрофа край град Шипка снощи след 19:00 часа, пише вестник "24 часа".

В нея при удар на лекия им автомобил в украински ТИР загинаха на място дядото и лелята на момчето. Сашо е под наблюдение в казанлъшката болница с комоцио, след катастрофата е в шок, съобщиха негови познати.

Вестникът припомня, че е писал два пъти за Александър Проданов - през 2019 и 2022 година. Момчето е отличник от казанлъшката Природо-математическа гимназия и дългогодишен успешен участник в международни олимпиади по физика и астрономия. Той е част от школата на знаменития учител по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев. През септември 2022 г. гостува и в лабораторията по физика на проф. Теньо Попминчев в Сан Диего, САЩ.

През миналата година лично тогавашният премиер Кирил Петков награди Александър Проданов за научните му успехи. Снимка: Личен архив

Преди време някогашният ученик разказа пред вестника, че в свободното си време обича да се разхожда в околностите на град Шипка, където "сякаш времето е спряло".

Във фаталния петък Сашо се прибирал към Казанлък с влак от София заедно с леля си Мариана, която работела в просветното министерство в столицата. На казанлъшката гара ги посрещнал с личния си автомобил дядото на момчето Стефан, баща на Мариана и на майката на Сашо, за да ги откара в семейната им къща в град Шипка.

Бившият строителен техник Стефан Кратунов е на 85 години, един от най-уважаваните днес хора в град Шипка. Жена му починала неотдавна от ковид. Местните го помнят с добро още от времето преди 50 и повече години, когато се работело усилено по водоснабдяването на града. До последно той бил съветник по строителството в кметството.

Вече по тъмно, колата, управлявана от бай Стефан, стигнала до разклона за връх Бузлуджа след град Крън по посока град Шипка по пътя за Габрово. Александър стоял на предната седалка до дядо си, а Марияна - на задната зад баща си.

В този момент на разклона за Бузлуджа неясно защо маневра на заден ход правел украински тир и препречил главния път. Предполага се, че чуждият шофьор е търсел подходящо място, за да пренощува в автомобила си. След инцидента той е задържан за 24 часа.

Възрастният водач вероятно е забелязал тира пред себе си в последния момент и направил безуспешен опит да го избегне. Колата му се забила в огромния камион откъм страната на шофьора и това обяснява защо той и дъщеря му са загинали на място. Марияна, която е на 62 години, вече подготвяла документите си за пенсия.

В град Шипка всички са потресени от трагедията в едно добро семейство. Погребението на жертвите ще бъде в неделя в родната им Шипка. "За 5 декември бяхме се подготвили да запалим тържествено коледните светлини с голям концерт и коледен базар по австрийски тертип - с печени кестени и греяно вино, но вместо това ще направим молебен за здравето на всички от Шипка", каза кметът на подбалканското градче Василка Панайотова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари