Надежда Йорданова: При действията на членовете на ВСС се наблюдават двойни стандарт

0
Според Йорданова от ключово значение е следващият главен прокурор да бъде избран след изменение на Конституцията
Според Йорданова от ключово значение е следващият главен прокурор да бъде избран след изменение на Конституцията Снимка: Facebook

Според Йорданова от ключово значение е следващият главен прокурор да бъде избран след изменение на Конституцията

Ще настоявам приключването на процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев да не сложи точка в усилията за съдебната реформа, защото ни предстои голямата задача - изменение в Конституцията. Това заяви депутатът от “Продължаваме Промяната - Демократична БългарияНадежда Йорданова в предаването “Лице в лице” по БТВ.

Според Надежда Йорданова от ключово значение е следващият главен прокурор да бъде избран след като Конституцията бъде изменена.

“Установено е, че институцията “главен прокурор” в България генерира в себе си много юридическа и фактическа власт. Толкова много, че тя корумпира и значително изкушава лицето, което заема този пост, да прекрачи извън закона установените граници на своето поведение. Това трябва да се реформира на конституционно ниво и чак след това да бъде избран главен прокурор, категорична е тя.

Бившият правосъден министър смята, че обществото е напълно наясно за необходимостта от съдебна реформа. “Това е един от основните проблеми в обществото. Той е рубиконът, който трябва да бъде преодолян, за да може обществото да продължи напред, защото всяко усилие за постигане на съгласие, всяко усилие за път напред, за реформа, стига до рубежа на корупцията и докато не прекосим това, докато нямаме работещи институции, които да се справят с корупцията, няма как да продължим напред”, каза тя.

Според Йорданова при действията на членовете на ВСС се наблюдават двойни стандарти. И напомни за искането и преди година за предсрочно отстраняване на главния прокурор, когато членовете на ВСС подходиха с иронични забележки спрямо представените им доказателства.

Осемте джуджета” беше едно от основанията за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, което посочих и настоявах през миналата година. Тревожно е, че в момента се създава усещане, че действията на членове на ВСС са мотивирани от политическата конюнктура. Като професионалист и като народен представител настоявам всяко такова съмнение да бъде опровергано”, заяви представителят на “Да, България”.

Тя припомни случая от 2020 г. с полицейския побой над протестиращи срещу кабинета “Борисов” под колоните на Министерския съвет, когато Иван Гешев излезе с туит, в който поздравява МВР за законосъобразните им действия. Месеци наред имаше тотално бездействие на разследването им. “Главният прокурор показа пълно неглижиране и абсолютно настойчив отказ да говори за делата от високо обществен интерес. Нещо, което рязко се промени в последните месеци”, изтъкна Надежда Йорданова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Миро
    Ох и тая госпожа се взе насериозно
  • 1
    2
    Донка
    Благодарение на ДБ, всичко съвсем скоро ще бъде корумпирано.Шенге ще го гледаме през крив макарон.
  • 1
    1
    Алекс
    Най съществения двоен страндарт наблюдаваме в новата коалиция обаче!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари