Над 80 автомобила на Първия парад на ретро автомобили в Русе

2

Рекорден брой колекционери и любители на класически возила се събраха на Първия парад на ретро автомобили в Русе. Вчера преди обед по централните улици на дунавския град дефилираха 82 автомобила, 25 от тях бяха от северната ни съседка.  В проявата се включиха и собственици на класически возила от Русе, Варна, Бургас, София, Пловдив, Павликени, Габрово, Велико Търново, Шумен, Разград, Дулово и Силистра.  

Събитието се проведе под патронажа на кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов и се организира от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“. Генерален спонсор на проявата е „Монтюпе” ЕООД. Парадът се реализира и с финансовата подкрепа на фирмите „Автосервиз АБ Карс”, ”Ауто Хит” ООД, „Нетуоркс България” ООД и Рекламна къща „Братя Пасеви” ООД, „Серакоут България“, ЧСИ Цветанка Георгиева .  

Официалният старт на  Парада беше даден на Общинския паркинг до сградата на НАП, от кмета на Русе г-н Пламен Стоилов.

„Радвам се, че Русе влезе в националната програма на ретро парадите и събитието предизвика интереса както на собствениците на автомобили от България и Румъния, така и на публиката. Надявам се през следващата година форматът да се разшири с участието на мотоциклети“, каза в приветственото си слово г-н Стоилов.  Той изрази радостта си и от интереса на румънските гости към проявата.  

За доброто настроение на участниците и гостите се погрижиха сестрите Даниела и Юлия от поп дует „Мания”, русенската рок група „Олд Гънс“, актьорите от Театър-школа „Артистисимо“ и танцьорите от Клуба по спортни танци „Настроение” и водещата Ралица Константинова.

 Колите бяха  оценявани от експертно жури в състав-доц. Иван Евтимов, ръководител на катедра „Двигатели  и транспортна техника“ в  РУ „Ангел Кънчев“, г-жа Ирена Петрова , директор на дирекция „Култура и образование“ и член на Управителния съвет на Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“ , представителите на генералният спонсор на събитието Дамиен Беал и Зорница Веселинова, представителя на фирма „Ауто Хит“ Александър Николов.    

Купата на Кмета беше връчена на русенското подразделение на „Мото Пфое“, които специално за събитието извадиха от музея си Форд от 1930 година.  Наградата на Фондация „Русе-град на свободния дух“ грабна Константинеску Александру от Румъния с Форд Мустанг от 1965 г. Тя беше връчи от Председателят д-р Страхил Карапчански. Русенецът Петър Пенчев получи „Купата на Монтюпе“ за автомобила си Ситроен В11 от 1931 г. Спонсорите „Автосервиз АБ кар“ наградиха Олег Георгиев и неговия автомобил Опел Жити от 1970 г. В категорията „Най-стар автомобил“ бяха връчени две награди – на шуменеца Мирослав Мирославов със Студебейкър от 1928 г. и на русенеца Валентин Василев с Мерцедес Бенц от същата година.  Наградата за „Най-добре тунингован автомобил“ бе присъдена на Пламен Бешев от Русе. За най-автентичен автомобил беше обявен автомобила на Христо Антонов от Пловдив – Волга – М215.  Наградата за „Най-добре реставриран автомобил“  журито връчи на Татарану Ницу от Румъния за автомобила му Форд Роадстер от 1931 г.  Фордът на Ангел Колчевски от Габрово стана най-елегантният автомобил на ретро парада.

Публиката имаше възможност също да гласува за своя фаворит. Наградата на зрителите получи Николай  Колев от Варна с Мерцедес от 1932 година.   

За реализирането на събитието активно съдействаха служители на ОП „Комунални дейности“, ОП „Русе арт“  и ОЗ „КООРС“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари