Над 73% от служителите са били дискриминирани на работното място

1
33% са били жертва на дискриминация заради пола
33% са били жертва на дискриминация заради пола

33% са били жертва на дискриминация заради пола

Над 73% от служителите у нас споделят, че са били дискриминирани в процеса по подбор или на работното място.

Най-широко разпространената причина за дискриминация е възрастта (46%) – това се потвърждава и от последните данни на Евробарометър, следвана от полът и половата идентичност (33%) и семейния статус (19%).

Данните са от анонимно проучване, проведено в продължение на 5 месеца от nPloy сред над 900 служители и 150 HR специалисти в България, обясни пред БНР един от създателите на платформата Константин Цонев.

По думите му, по-възрастните по-трудно си намират работа в сравнение с младите хора без опит.

Приблизително 59% от служителите и 30% от специалистите по човешки ресурси са били свидетели на неуместни или сексуални намеци, насочени към колега, като в 44% от случаите са били отправени към жена. Повечето от тези случаи остават недокладвани.

Според българското законодателство при фирми с над 50 служители вече трябва да има и квота за хора с физически или интелектуални затруднения. Около 51% от HR специалистите и 60% от служителите обаче твърдят, че това не се спазва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари