България е с най-малко млади медици в ЕС

1
На първо място сме обаче по брой медици над 50 години
На първо място сме обаче по брой медици над 50 години

Малко повече от половината медицински служители в България са на възраст над 50 години, показват данните на Евростат за третото тримесечие на 2020 година.

По този показател страната ни е на първо място в ЕС, следвана от Литва и Италия, пише Investor.bg.

Данните за България показват още, че броят на младите здравни работници (на възраст между 15 и 34 години) е под 20 на сто, което е най-ниският дял в цялата общност.

На обратния полюс е Люксембург, където 43% от здравните работници са на възраст до 34 години. Съответно и малко над 20% са медиците над 50 години.

Средно за ЕС здравните работници над 50-годишна възраст са 36% от всички, а младите медици - 29%. В повечето държави от ЕС (общо 16) повечето служители в сектора на здравеопазването са на възраст между 35 и 49 години. Най-висок е този дял в Румъния (47%).

Източник: Евростат

Данните на Евростат показват, че през третото тримесечие на миналата година 14,3 млн. европейци на възраст над 15 години са заети в сектора на здравеопазването. Това е около 7% от работната сила и 4% от цялото население над 15 години в общността. 13% от заетите в сектора са лекари, а 30% - медицински сестри.

От статистическата служба обръщат внимание и на Международния празник на жените в публикуваните данни. От тях е видно, че 78% от заетите в сектора са жени. Броят им варира от 61% в Гърция до 90% в Естония и Латвия. Данните за България показват, че малко над 80% от заетите в сектора на здравеопазването са жени.

Като цяло 12,3% от работещите жени в ЕС са в здравния сектор, като делът им варира много спрямо държавите и регионите. Най-много жени са заети в здравеопазването в северните части на ЕС - например в някои части на Швеция 28% от работещите жени са медици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Яж, баба, че си заприличал на Пеевски.

Харесай Дунавмост във Фейсбук