Над 46% от русенци: Общината няма нито едно съществено постижение!

2
Над 47% от русенците смятат безработицата и липсата на перспектива за основен проблем
Над 47% от русенците смятат безработицата и липсата на перспектива за основен проблем Снимка: Bg Globe

Над 47% от русенците смятат безработицата и липсата на перспектива за основен проблем, а над 46% не могат да посочат нито едно съществено постижение при управлението на Общината през последните години. Тези и други негативни нагласи сред гражданите са посочени в данните от последното социологическо проучване на агенция "Барометър България", проведено в периода май - юни 2015 г.

Резултатите са представени на пресконференция в БТА днес. Директорът на „Барометър България“ Николай Николов е обяснил за спецификата на проблемите, които посочват анкетираните в различните населени места. Общините, които са изследвани са София, Пловдив, Русе, Стара Загора и Велико Търново.

В община Русе 47,1% от анкетираните открояват безработицата, липсата на перспектива и ниските доходи на хората като основен проблем. Обезлюдяването на общината пък е проблем според 28,1% от респондентите. 23% посочват, че Русе не се развива заради злоупотреби, а 20% смятат, че се инвестират пари само за централната част на града, а се изоставят кварталите. Следват лошото състояние на улиците с близо 11%, замърсяването на въздуха – 9%, бездомните кучета – 7%, и 6,9 % отбелязват, че има проблем с неокосената трева.

В сравнение с другите изледвани райони жителите на община Русе много трудно посочват в свободен въпрос какво е постигнато, отчитат в анализа си от "Барометър България". Откроява се с 46,5 % мнението на респондентите, че в общината не се прави нищо. Затова и отбелязаните постижения са само пет, тъй като единици от анкетираните са посочили други постижения (които не събират повече от 1%). Строежът на спортната зала е определен за постижение от 17,4%, ремонът на центъра – от 9,4%, ремонтът на бул. „Тутракан“ – от 8,9%, обновление на пазарите – от 2,4 %, и новите детски градини – от 1,3%.

Ниска е оценката за кмета Пламен Стоилов, който получава средна оценка за работата си 3,41. Точно половината от анкетираните обаче му поставят слаб 2. С отличен 6 го отличават 15,7%, а 15,3% му дават много добър 5. Четворка му поставят 13,1% от анкетираните, а 5,9% - среден 3.

От тук логично са последвали и резултатите на въпроса "Вие лично смятате ли, че трябва да бъде избран нов кмет?" Процентът отговорили утвърдително на поставения въпрос – 61,1, надвишава този на оценилите работата на кмета със слаб 2 (50%) и среден 3 (5,9%).

Работата на Общински съвет - Русе е оценена дори още по-ниско - средно с 3,11 по шестобалната система. Общинските съветници получават отличен 6 от 10,2% от анкетираните, много добър пет – от 9,9%, добър 4 – от 13,3%, среден 3 – от 14,2% и слаб 2 – от 52,4%.

Изследването е било проведено в периода 23 май - 7 юни 2015 г. В него са участвали 626 души над 18 годишна възраст. Изследването е по поръчка на фондация „Европа“. Подробни резултати, както и презентацията им в табличен вид, можете да видите в прикачения документ

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари