Над 4 000 са задържаните демонстранти в Русия, използван е сълзотворен газ

0
Някои медии съобщиха за използване на сълзотворен газ
Някои медии съобщиха за използване на сълзотворен газ Снимка: Associated Pres

 

Броят на задържаните по време на днешните протести в десетки руски градове в подкрепа на най-известния критик на Кремъл Алексей Навални надхвърли 4000 души

Това сочат данните на платформата "ОВД-Инфо", която събира подобна информация, информира Дневник. Най-много са задържаните в Москва - над 1200 души според същите данни, в Санкт Петербург близо 900, трицифрено е числото и в Красноярск, Владивосток, Нижни Новгород и Новосибирск. По-рано полицията в руската столица заяви, че демонстрантите са общо около 2000 души; оценки на "Ройтерс" говорят за няколко хиляди участници - вероятно по-малобройни от миналата събота.

Задържани има и в близо 80 други града. Щабът на Навални твърди, че акции е имало в два пъти повече населени места, но данните, които идваха на живо от руски издания, сочат, че част от тях са били малобройни.

При засилено полицейско присъствие и необичайно строги мерки за сигурност в центъра на Москва се стигна до напрежение със силите на реда, има данни за множество задържани журналисти - най-малко 80 според "ОВД-Инфо" (част от тях са освободени).

Някои медии съобщиха за използване на сълзотворен газ, но полицията отрича.

Подобни митинги имаше и на 23 януари, след като Навални бе осъден на 30 дни в ареста. Силите на реда го задържаха при кацането му в Москва на 17 януари, след като заради отравяне с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок" (според данни на лаборатории в Германия, Франция и Швеция) той прекара пет месеца в Берлин. Във вторник ще се гледа искането на Федералната служба за изпълнение на наказанията условна присъда от три години и половина, наложена му през 2014 г., да бъде заменена с реална. Навални обвинява руския президент Владимир Путин за отравянето. Кремъл отрича и дори поставя под въпрос оценката на трите лаборатории, зад която застана Западът.

Днес демонстрантите в Москва се събраха при няколко метростанции, за да се придвижат към следствения изолатор "Матросская тишина", където се намира Навални. Полицията обаче ги разгони от района. Сред задържаните е и съпругата на Алексей Навални, Юлия Навална. "Ако си мълчим, утре могат да дойдат за когото и да било от нас," написа тя в "Инстаграм", преди да се включи в протеста. Под домашен арест са приближени на Навални, сред тях - и брат му Олег.

"Поискахме освобождаването на Алексей Навални. Уверени сме, че той ни чу" при приближаването до изолатора, съобщи щабът му.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари