Над 20 автори ще се борят за наградата "Елиас Канети"

0
С приза се удостояват български автори в областта на белетристиката и драматургията
С приза се удостояват български автори в областта на белетристиката и драматургията Снимка: Уикипедия

С приза се удостояват български автори в областта на белетристиката и драматургията

На 16 септември /събота/ в Община Русе ще се проведе закрито заседание на Комисията за селекция и номиниране на носителите на Националната литературна награда „Елиас Кенети“ 2023. С приза се удостояват български автори в областта на белетристиката и драматургията за съвременни творби, публикувани и реализирани за първи път в последните 2 години, които кореспондират с духа и идеите на космополитния писател хуманист Елиас Канети.

В 7-членния състав на комисията ще участват изявени личности, съобщават от Община Русе. Председател е литературният историк и критик проф. дфн Пламен Дойнов, като съставът на комисията включва още литературния критик доц. д-р Борис Минков, театралния критик Ина Божидарова, писателя и номиниран за наградата през 2007 г. Емил Андреев, председателя на Международно дружество „Елиас Канети” проф. дфн Пенка Ангелова, доц. д-р Велислава Донева - преподавател в РУ „Ангел Кънчев“ и Косьо Станев - член на Постоянната комисия по култура и религиозни въпроси при Общински съвет - Русе.

За 2023 година постъпилите предложения са 44, като 43 от тях са в раздел „Белетристика“, и едно - в раздел „Драматургия”. Сред авторите, които участват в надпреварата за литературната награда, са Стефан Цанев, Неда Антонова, Владимир Шумелов, Владимир Зарев, Михаил Вешим, Теодора Димова, Здравка Евтимова, Владимир Левчев, Ивайла Александрова, Христо Карастоянов, Галин Никифоров, Иван Станков, Веселина Седларска, Петър Денчев, Жюстин Томс, Кристин Димитрова, Виктория Бешлийска, Николай Терзийски и др.

След приключване на работата на комисията имената на победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония. Тя се организира от Община Русе и ще се проведе в навечерието на Деня на народните будители. Победителят ще получи бронзова статуетка, изработена от скулптора Мая Кубратова, както и диплом и парична награда в размер на 5000 лв. за белетристика и 2000 лв. за драматургия.

Националната литературна наградаЕлиас Канети” е учредена от Община Русе и Международното дружество „Елиас Канети” през 2005 г. по повод 100-годишнината на родения в Русе писател нобелист Елиас Канети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари