Писателят Костадин Костадинов е новият носител на наградата "Елиас Канети"

0

Призът му бе връчен за книгата "Ловецът на пеперуди"

Костадин Костадинов е тазгодишният носител на Националната литературна награда "Елиас Канети". Той е отличен за книгата си „Ловецът на пеперуди“, издадена от издателство "Хермес" през 2022 г.

Церемонията по награждаването, организирана от Община Русе, се проведе в зала "Европа" на Доходното здание и беше излъчвана на живо в интернет в YouTube канала „Култура Русе“.

Призът в тазгодишното издание на конкурса беше връчен на автора от временно изпълняващия длъжността кмет на Община Русе Димитър Недев.

Община Русе вече 18 години безрезервно стои зад каузата „Елиас Канети“, защото Националната награда по своя замисъл и дух, а и във времето е доказала, че не е просто поредният литературен конкурс, а е стремеж космополитният дух и общочовешки ценности да бъдат издигнати над всичко преходно“, каза в приветственото си слово към присъстващите Димитър Недев.

Писането на роман е като едно бягство на самотен дунавски остров и те пренася в една паралелна въображаема действителност, която е далеч от битовите неуредици и еднообразния ни живот, едно бягство, в което работата на писателя е да измисли само едни красиви метафори“, сподели пред публиката Костадин Костадинов.

"Ловецът на пеперуди" възкресява мита за дунавската Атлантида и нейните обитатели. Сюжетът на романа се гради върху народното поверие, че когато човек умре, на другия ден идва пеперуда, която отнася душата му. Всяка една от пеперудите в романа е огледален образ на преминалия в отвъдното. Истински калейдоскоп от човешки души от цялата земна география. На границата между живота и смъртта всеки от тях намира своя път към безсмъртието. Най-ценната, 88-ата пеперуда, идва за главния герой Лазар Караиванов /Костуро/.

Общо 44 заглавия на 12 български издателства тази година бяха представени на комисията. Тя класира 7 творби, съблюдавайки регламента и критериите за оценка на художествената стойност на всяко произведение, кореспондиращо с духа и идеите на космополитния писател хуманист Елиас Канети.

Останалите претенденти, номинирани в раздел „Белетристика“ за наградата „Елиас Канети“ 2023, са:

• Бюрхан Керим - „Лавандуловото момче“;

• Елена Алексиева – „Вулкан“;

• Николай Терзийски – „Звезди под клепачите“;

• Ивайла Александрова - „Оловна тишина. Историята на един разстрел“;

• Йоанна Елми – „Направени от вина“;

• Иван Станков - „Късна смърт“;

Председател на комисията през 2023 година бе ректорът на Нов български университет, литературният историк и критик проф. Пламен Дойнов. В селекционната комисия влизат още и:

- литературният критик доц. Борис Минков;

- театралният критик д-р Ина Божидарова;

- писателят Емил Андреев - носител на наградата „Елиас Канети“ за 2007 г.;

- доц. д-р Велислава Донева – преподавател в РУ „Ангел Кънчев“;

- Косьо Станев – представител на Постоянната комисия по култура и религиозни въпроси при Общински съвет - Русе;

- проф. д-р Пенка Ангелова – председател на Международно дружество „Елиас Канети“.

Комисията си запази правото да не излъчва номинации в раздел „Драматургия“.

Освен грамота и признанието на широката аудитория, големият победител получи парична награда в размер на 5 000 лева и бронзова статуетка, дело на скулптора Мая Кубратова.

Националната литературна награда е учредена през 2005 г. от Община Русе и Международно дружество „Елиас Канети“ по повод 100-годишнината от рождението на писателя нобелист. Основните цели на наградата са стимулиране на националния литературен процес и утвърждаване на Русе като активен културен център. Призът се присъжда на всеки 2 години в 2 категории – „белетристика“ и „драматургия“ за творби на български автори, публикувани или поставени на театралната сцена за първи път в България през периода 1 юни 2021 г. - 31 май 2023 г.

*Костадин Костадинов е роден на 14 ноември 1960 г. в Радомир. Завършва българска филология в СУ „Кл. Охридски“, няколко години работи като журналист. През 1990 година става основател и съсобственик на Издателска къща „Пан“. Дебютира през 1991 година с книгата „Резерват за розови пеликани“. Вторият му сборник с разкази и повести – „Заливът на Ифигения“, излиза четвърт век по-късно. По негови сценарии са снимани игралните филми „Резерват за розови пеликани“ (2003) и „Легенда за белия глиган“ (2004).

***

"Забележителен български роман, без всякакво съмнение! Пълноводен, сладкодумен, фееричен. Лекокрил като авантюристичен разказ, мъдър като философска притча."

Александър Секулов

„Отдавна не бях чел толкова добре написан български роман. Историята на изчезналия вече дунавски остров Ада Кале, съдбата и приключенията на чудатия артист и убиец Лазар Караиванов, събрал с много любов и смърт своята колекция от пеперуди. Неговите вихрени пътешествия по цялата земя са хем разтърсващи като лични случки и исторически събития, хем дълбоко митологични и многозначни, без да се натрапват с излишна претенциозност. Запленяваща книга!“

Емил Андреев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    до 2
    Само със слугините. И го е описал в книга. А ние чак паметник /бюст/ му направихме.
  • 1
    2
    88
    Нали знаете, само с кого е говорил на български?
  • 2
    1
    Аре стига!
    Аре стига с тоя евреин Канети. И за секунда не е бил български гражданин.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари