Набират съдебни заседатели за Окръжен съд - Русе

2
Всички заинтересовани лица са поканени да подадат заявление
Всички заинтересовани лица са поканени да подадат заявление Снимка: Dunavmost

Всички заинтересовани лица са поканени да подадат заявление

Общински съвет - Русе обявява процедура за определяне на съдебните заседатели за Окръжен съд - Русе от района на Общински съвет - Русе. Всички заинтересовани лица, които отговарят на изискванията на закона, са поканени да подадат заявление, придружено с необходимите документи, доказващи изпълнението на изискванията.

Съгласно Закона за съдебната власт, за да бъдат определени като съдебни заседатели, кандидатите трябва да отговарят на следните изисквания:

  1. Да са дееспособни български граждани.
  2. Да са на възраст между 21 и 68 години.
  3. Да притежават настоящ адрес в община, която попада в рамките на съдебния район на Окръжния съд, за който кандидатстват.
  4. Да имат завършено най-малко средно образование.
  5. Да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията.
  6. Да не страдат от психически заболявания.
  7. Да не са съдебни заседатели в друг съд.
  8. Да не са общински съветници от съдебния район, за който са избрани.
  9. Да не участват в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели.
  10. Да не работят в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район, за който са избрани.

Според Закона за съдебната власт, поне 10% от кандидатите, които ще бъдат допуснати до участие, трябва да притежават квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности.

Кандидатите за съдебни заседатели трябва да подадат в Общински съвет - Русе следните документи:

  1. Подробна автобиография, подписана от кандидата.
  2. Нотариално заверено копие от диплома за завършено образование.
  3. Медицинско удостоверение, което потвърждава, че лицето не страда от психическо заболяване.
  4. Данни за контакт на две лица, към които общинските съвети могат да се обръщат за препоръки.
  5. Мотивационно писмо.
  6. Писмено съгласие.
  7. Декларация за липса на обстоятелствата, изисквани от закона.
  8. Документ за извършена проверка, според Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, ако са родени преди 16 юли 1973 г.

Заявленията и приложените документи могат да се подават всеки работен ден в определеното работно време до 11 август 2023 г. на адрес: град Русе, пл. "Свобода" № 6, ет. 3, стая 304.

Списъкът на допуснатите кандидати, заедно с техните автобиографии, мотивационни писма и документи за извършена проверка, ще бъде публикуван на интернет страницата на Общинския съвет. Изслушването на допуснатите кандидати от временната комисия на Общински съвет - Русе ще се проведе на 7 септември 2023 г. от 9 часа в зала "Свети Георги" на адрес: гр. Русе, пл. "Свобода" № 6, ет. 6.

Юридическите лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, могат да представят становища за кандидатите на Общинския съвет не по-късно от три работни дни преди изслушването. В становищата могат да бъдат включени и въпроси, които да бъдат зададени на кандидатите. Важно е да се отбележи, че анонимни становища и сигнали няма да бъдат разглеждани.

За получаване на документ за извършена проверка според Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, можете да се обърнете към Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Заявлението трябва да бъде подадено по образец до Комисията на посочения адрес в София или на електронната поща [email protected], като е важно то да бъде саморъчно подписано и сканирано. В свободен текст върху самото заявление трябва да бъде указано, че се изисква за кандидатстване за съдебен заседател и да бъде изпратено до 11 август 2023 г.

Образецът на заявление и декларация за липса на обстоятелствата може да бъдат намерени на интернет страницата на Общинския съвет. Повече информация за процедурата и правилата за определяне на съдебни заседатели може да бъде намерена на съответните интернет страници или в Закона за съдебната власт.

Повече информация за процедурата ще намерите тук: https://comdos.bg/obsluzhvane-na-grazhdani/zayavleniya

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Lora
    А бе тези са луди,за един глупав съдебен заседател купища с документи искат,колко се плаща,сигурно стотинки,за да си заседател,???? Простотия пьлна...
  • 4
    1
    Чобан прасков
    А нещо висше за пилотиране на космическа совалка не искат ли , какви чобани само бягайте да пасете кравите ...чобанската ви майка да изклатя
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари