На колко градуса се перат хавлии, за да ухаят хубаво?

46
Това са между 40 и 60 градуса по Целзий
Това са между 40 и 60 градуса по Целзий

Това са между 40 и 60 градуса по Целзий

За чисто и благоуханно пране, отличаващо се с мекота и траен аромат на хавлиите, е важно не само с какви препарати перете, кой омекотител сте избрали за дома си, но и на колко градуса въртите копчето на пералнята машина. Не е случайно, че съвременните уреди имат различни програми за различните тъкани. Това е свързано с качеството на изпирането и с резултата от него, пише Актуално. Знаете ли на колко градуса се перат хавлии, или, подобно на множеството домакини, избирате някаква програма, без да сте запознати изцяло с предимствата и недостатъците ѝ и без да сте убедени, че е най-удачната?

Докато евентуални щети по дрехите като скъсване се дължат на неправилно избрана програма за сушене и центрофугиране, то боядисаното пране и лошата миризма са свързани с неправилен избор на градуси. На колко градуса се перат хавлии, за да не допуснем неприятна миризма и за да ухаят само на любимия ви омекотител при това възможно най-трайно и дълго?

За траен завладяващ аромат – на колко градуса се перат хавлии?

Температурата на водата при пране на хавлиите е по-важна, отколкото изглежда. Всяка температура при подходящ перилен препарат ще съумее да изпере хавлиите така, че те да изглеждат чисти, но не при всяка ще се отървете от натрупаните вредни бактерии, както и ще ги ароматизирате трайно и приятно.

Бактериите обичат влажните места, като хавлията в банята ви, която е често влажна и мокра, не е изключение. Тя гъмжи от бактерии, които следва да унищожите чрез пране на точните градуси, за да предпазите себе си и семейството си от здравословни проблеми. Правилната температура на водата е толкова важна, колкото и това всеки член на семейството да има своят лична хавлия. Не бихте си позволили да използвате чужда четка за зъби, нали така? Същото следва да важи и за хавлиите.

За съвършено чисти и ароматни хавлии ви е нужна гореща вода. Колко точно обаче? Ако прекалите с градусите и се престараете в стремежа си да се сдобиете с идеално дезинфекцирани и ароматни хавлии, може да ги повредите трайно и необратимо. Ако водата ви е твърде гореща, това може да намали живота на хавлиите, да ги съсипе, оцвети, да доведе до износване, избеляване или свиване.

Важно е да знаете точните градуси и да откриете отговора на въпроса на колко градуса се перат хавлии, за да ухаят хубаво, да не се похабят и да са идеално чисти. Какво казват експертите по въпроса? Специалистите препоръчват прането на хавлиите да се осъществява на програма на пералнята машина, която е с температура на водата между 104-140°F. Това са между 40 и 60 градуса по Целзий. Не е толкова горещо, колкото очаквахте, нали? Обикновено, когато се спомене гореща вода, повечето домакини избират програмата с най-горещата възможна вода, но това е пагубно за тъканите и не помага за постигане на отлични резултати.

Не е необходимо да ги изварявате буквално на 80 градуса. 30 са малко и нито ще унищожите бактериите, нито неприятните аромати, но между 40 и 60 градуса – 40 при цветни, 60 за бели хавлии – са идеални за целта. Със сигурност ще остане очаровани от резултата, а приятният аромат ще оставя дълга и трайна следа както в банята ви, така и върху кожата ви след душ.

Други експерти стигат по-далеч и ви дават и допълнителни бонус съвети и хитри трикове за ароматни и чисти бели хавлии – добавяне на лъжичка сода към перилния препарат в отделението на пералнята машина, която сода не само помага да се насладите на снежно бели хавлии, но и поглъща неприятни миризми, за да остане само благоуханният аромат на препаратите върху хавлиите ви. Задължително изпробвайте този хитър трик, но не пропускайте – говорим за бели хавлии. Не използвайте сода при цветните, за да не избелеят и да не похабите цвета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Синчец
    За да ухаят дрехите/ хавлиите,трябва да се сушат на слънце след пране. А най важното- след употреба да не се оставят влажни потни в коша за пране.
  • 2
    1
    Т И Т
    Голямо разтягане на лолуми
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари