На днешния ден: Турски заптиета залавят Васил Левски на Къкринското ханче

1
Призори на 27 декември 1872 година турски заптиета обграждат Къкринското ханче и след кратка схватка залавят Васил Левски
Призори на 27 декември 1872 година турски заптиета обграждат Къкринското ханче и след кратка схватка залавят Васил Левски Снимка: Картина на Никола Кожухаров

Призори на 27 декември 1872 година турски заптиета обграждат Къкринското ханче и след кратка схватка залавят Васил Левски

От съществуващите писмени документи е известно, че по идея на Васил Левски ханчето в село Къкрина е наето от Ловчанския частен революционен комитет. За ханджия е определен Христо Цонев - Латинеца, местен човек, преселен в Ловеч и съратник на Васил Левски. Ханчето е включено в комитетската мрежа и тук намират подслон хора на Вътрешната революционна организация.

В Къкринското ханче са заловени от Ловешката турска полиция Васил Левски и двамата му придружители Никола Цвятков и Христо Цонев Латинеца.

След обесването на Васил Левски придружителите му са освободени и се завръщат по домовете си в Ловеч. Ханчето е изоставено и не функционира. В края на 19 век пожар унищожава порутената постройка и остават само основите ѝ.

На 5 юни 1924 година в град Ловеч е създаден Комитет за възобновяване на къщата-паметник на Васил Левски в село Къкрина. Ханчето е открито на 10 май 1931 година в присъствието на множество граждани, войскови подразделения и официални лица. Осветено е от Браницкия епископ Максим.

На 17 февруари 1997 година природна стихия събаря вековния бряст – свидетел на залавянето на Васил Левски. Брястът е изправен и консервиран от специалистите на РИМ – Ловеч.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Отегчен
    Ханчето е било на около 2..3.. км от сегашната възстановка. Очевидно и тогава историците са си крали пари като за световно /като в Русе/. Нямало е как да има хан в центъра на селото. Хан се прави по пътищата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари