Историк: В Русе е имало подготовка за освобождаването на Васил Левски

4
Русе е бил столицата на Дунавския вилает, а Търново и София са били само областни градове, затова никой не е очаквал той да бъде съден там, поясни проф. Пламен Павлов
Русе е бил столицата на Дунавския вилает, а Търново и София са били само областни градове, затова никой не е очаквал той да бъде съден там, поясни проф. Пламен Павлов Видео: bTV

Русе е бил столицата на Дунавския вилает, а Търново и София са били само областни градове, затова никой не е очаквал той да бъде съден там, поясни проф. Пламен Павлов

Имало е няколко замисъла за освобождаването на Васил Левски. Това каза в предаването „120 минути“ по bTV историкът проф. Пламен Павлов, автор на „Алманах за Васил Левски – стратег и творец на революцията“.

Практически Васил Левски твори революционната организация на терен, за разлика от предишните стратези, които смятат, че това ще стане с дейността на четите. Разбира се там са хора като Раковски и Каравелов, но в крайна сметка този, който е намерил най-адекватната форма, е Васил Левски, който е творец на революцията и на свободата“, обясни той.

Проф. Пламен Павлов посочи още, че има „два замисъла, но до опит за освобождаването на Левски не се стига, защото той е съден и обесен в София“.

Първият замисъл е реализиран донякъде в Търново. Залавят го в Къкринското ханче и е отведен в Ловеч. Той казва, че е от Търново и го местят там. По това време Търново е областен център, а Ловеч – околийски. Именно в Търново той признава, че е търсеният Левски“, обяснява още той.

Проф. Пламен Павлов обяснява, че Търновският революционен комитет прави опит да подпали конака, както и да създаде една импровизирана чета. До освобождаването на Левски обаче така и не се стига.

Следващият замисъл, който не бива да бъде пренебрегван, е на Атанас Узунов – наследникът на Левски в организацията. Той е учител в Стара Загора и заедно с няколко комитета от Тракия се прави опит за демонтаж на жп линията. Така те са се надявали, че ще успеят да освободят Левски. Когато са били готови да го направят, се оказало, че той вече е обесен в София“, разказа още историкът.

От думите му стана ясно, че подготовка за освобождаването на Васил Левски е имало и в Русе, защото се е смятало, че той ще бъде отведен там. „Русе е бил столицата на Дунавския вилает, а Търново и София са били само областни градове, затова никой не е очаквал той да бъде съден там“, поясни проф. Павлов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    4
    чичомичопедала
    Понеже произлизам от стар род на надупени ПеПерасти, троля навсякъде по всяка тема, защото си търся кой да ми разшири геврека. В момента надеждата ми е в бежанците, дано са загорели и да ме натъпчат добре!
  • -4
    3
    Indianec v BG
    До 2: Да, чичотипедалче, и затова са виновни тогавашните комунисти-рушлямисти и прадядото на Путин. Хау!
  • -13
    2
    чичомичопедала
    В РуZZчук сме имали още тогава предатели на граф Игнатиев и сме се кланяли на рушлямците и на солтана! Такива предатели като Левски и Навални не са ни били нужни! Слава раZZия!
  • -7
    1
    11g24g 9okto
    Py al
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари