МЗ предлага личните лекари и специалистите да издават направления за бърз COVID тест

0
Изследванията да бъдат заплащани от бюджета на НЗОК, предвижда проект на здравното ведомство
Изследванията да бъдат заплащани от бюджета на НЗОК, предвижда проект на здравното ведомство

С промяната се цели подобряване на качеството и навременността на медицинската помощ за пациентите и разширяване на дейностите за ранно откриване на инфекция с коронавирус

Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за допълнение на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Предложението на министерството е бързите антигенни тестове за COVID-19 да бъдат включени в медико-диагностичните изследвания, заплащани от бюджета на НЗОК. Антигенни тестове ще могат да бъдат извършвани след насочване от лекар от първичната или специализираната извънболнична медицинска помощ.

С промяната се цели подобряване на качеството и навременността на медицинската помощ за пациентите и разширяване на дейностите за ранно откриване на инфекция с коронавирус. Ранното доказване на съществуваща инфекция у заразените лица и последващите мерки за тяхното карантиниране или изолация би довело до значително забавяне на разпространението на COVID-19.

Необходимите финансови средства за прилагане на предложените от МЗ промени са в рамките на бюджета на НЗОК за съответната година.

Припомняме, че към момента пациентите могат да получават направление за PCR изследване за наличието на коронавирусна инфекция само след консултация от лекар специалист, а не от ОПЛ. С промяната се предвижда бързият антигенен тест за откриване на коронавирус да бъде назначаван от ОПЛ или лекар специалист от извънболничната помощ, което значително ще улесни пациентите и ще разшири възможностите за извършване на изследвания за ранно откриване на инфекция с коронавирус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Ковид_ИДИОТИ
    Тествайте се още, бе, тествайте се! Ония, финансово заинтересованите, пак ще ви закачат лайняните парцали на муцуните! И отново ще ви затворят по домовете ви! И КПП-тата ще върнат! И децата ви ще плюят в училище! И ще продължават разни математици, врачки и шамани да ви обясняват как сте *безсимптомно БОЛНИ* и как е жизнено (финансово) необходимо (за тях!) да се донабодете с N-тата доза от умъртвяващите и осакатяващите им мъзгочи, които те наричат *ваксини*! Даже и *сертификати* за глупостта ви ще ви издадат! И запомнете: всичко това е един тест за ниското ви IQ и овчата ви мисъл! Ковид_ИДИОТИ!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари