Мярката 60/40: Компании, свързани с бивши министри, първи получиха пари

0
Сред първите фирми, възползвали се от мярката, са хотелите на брата на Милен Велчев
Сред първите фирми, възползвали се от мярката, са хотелите на брата на Милен Велчев Видео: bTV

Мярката 60/40 вече стигна до бизнеса. НОИ преведе първите 274 хиляди лева към фирмите, които ще запазят служителите си по време на извънредното положение. 

Първи в списъка са турският инвеститор "Шише Джам" и хотелите в Слънчев бряг на брата на Милев Велчев.

Един от най-големите инвеститори "на зелено" в България –  компанията „Шишеджам Аутомотив“,  ще получи над 62 хиляди държавна помощ заради спряло производство на автомобилни стъкла. 391 служители ще вземат по 160 лева. Турската фирма има общо 3300 служители, предаде bTV.

„Те са три завода – 2 от тях работят, единият завод за автомобилни стъкла повече от 1 месец е затворен“, обясни Лидия Шулева.

В борда на директорите като консултант е именно Шулева, която беше икономически министър от НДСВ. По нейно време е направена първата копка  на завода.

„Последното нещо, с което се занимавах, беше да координирам едно дарение за търговищката болница, общо на стойност 100 000 лв.“, казва бившият вицепремиер и министър на икономиката.

По мярката 60/40 ще се възползват и Веселин Данев и Георги Велчев, които са собственици на „Академика Сий Палас“ с верига хотели по южното Черноморие. Георги Велчев е брат на бившия финансов министър Милен Велчев. Фирмата ще получи близо 40 000 за заплати и осигуровки на 100 служители.

 

„За нас най-силният сезон е лятото, ако кризата продължи цяло лято, това не може да не доведе до съкращаване на хора“, заяви Веселин  Данев, управител на „Съни Травел“.

В същата група е и туристическата агенция Съни Травел. Държавата плаща още 28 000 лева за 65 служители.
От държавна помощ ще се възползват и по-малките хотели – като Амстан Хотели.

„Хотелът е затворен и заведенията – сумата е за периода, в който не сме работили. За април сумата очакваме да е доста по-голяма“, казва Донка Иванова, управител на „Астани Хотели".

За половин месец заплатите и осигуровките на 37 служители са около 15 600 лева. А през април очакват двойно по-голяма сума – защото месецът е неработен за всички заети в туризма. Хотелиерите се надяват да отворят за 24 май.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари