Хората от затворените бизнеси излязоха на протест заради неполучени помощи

1
Протестиращите хвърлиха пред Министерски съвет 25 лева
Протестиращите хвърлиха пред Министерски съвет 25 лева Видео: btv

По данни на социалното министерство почти 27 000 души още не са получили помощ по мярката „Запази ме“

Пред Министерски съвет тази неделя се събират на протест собственици, служители и самонаети лица, чиито бизнес е пострадал заради ограничителните мерки срещу COVID-19. Недоволството им е заради забавянето при изплащане на компенсациите, предава bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

Собственици на фирми, които спряха работа заради коронавируса, както и служители от затворени бизнеси изразиха своето негодувание, като залепиха на вратата на сградата на правителството с надписи „Оставка“ и „Къде са ни парите?“. Протестиращите хвърлиха пред Министерски съвет 25 лева.

Снимка: Анна-Мария Конова

Причината за протестната акция е забавянето на изплащанията на обезщетенията от 24 лева на ден за работници в бизнеси, които са затворили заради коронакризата. Демонстрантите изразяват своето недоволство от социалните мерки на правителството. Протестът е подкрепен и от движението "Изправи се.БГ".

Снимка: btvnovinite.bg

Готвачът Иван Менчев заявява, че е един от малкото щастливи, които са получили първите 24 лева помощ за ноември, но сега ги е върнал на държавата, като ги е хвърлил пред Министерски съвет. Менчев не е получил никакво обезщетение за декември и по неговите думи това абсолютна подигравка с хората и труда им.

Снимка: btvnovinite.bg

Друг протестиращ - Емануил Христов, казва, че вече има случаи, когато хора, получили обезщетение, сега са принудени да го върнат. Негова колежка е получила съобщение, че трябва да върне парите, които е получила, защото фирмата, в която работи, не е одобрена за помощта.

Снимка: btvnovinite.bg

Социалното министерство призна, че има проблем със забавяне в изплащането 24-те лева на ден по програмата "Запази ме", но то идва заради огромния обем работа, както и грешки в банковите сметки. По данни на министерството близо 27 хиляди души чакат обезщетенията си.

Снимка: Анна-Мария Конова

В събота премиерът Бойко Борисов заяви, че от следващата седмица се очаква 116 милиона лева да се насочат към фирмите със спрял заради мерките бизнес.

Те ще се изплащат от НАП, за да се избегне забавяне.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Докато пеех вчера в стаята, някой счупи с камък прозореца, за да чува по-добре.

Харесай Дунавмост във Фейсбук